Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 12. 07:03, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Elektronikus beszerzési rendszer a MÁV-nál

Elektronikus beszerzési rendszer a MÁV-nál

A MÁV Zrt. elektronikus beszerzési rendszert vezetett be.

Az e-Beszerzéssel költséghatékonyabbá, gyorsabbá válnak a beszerzési folyamatok, várhatóan 85 százalékkal csökken a papírfelhasználás és 30 százalékkal a ráfordított munkaidő. Emellett a vállalkozások számára egyszerűsödik és jelentősen gyorsul az ajánlattétel, valamint a beszerzési eljárás folyamata.

A beszerzési folyamatok a bevezetett e-Beszerzés rendszer segítségével átláthatóbbá, hatékonyabbá válnak, így segítve a beszerzési döntések meghozatalát, illetve vállalkozói oldalról az ajánlatadást, ezáltal gyorsabbá téve a beszerzést.

Az átlátható, hatékony és egyértelmű beszerzési folyamatok kiterjesztésének fontos eszköze az elektronizálás. Ennek jegyében a MÁV Zrt. több fejlesztést végzett az utóbbi időszakban. A nemzeti vasúttársaság 2011 tavaszán elindította a MÁV Beszállítói Hírlevél szolgáltatást (melyre már 1300-nál több vállalkozás regisztrált), majd bevezette az e-Árlejtést valamint kialakította és elindította az e-Beszerzés rendszerét.

Ennek keretében a beszerzési eljárások egy elektronikus tendereztetési felületen – az Electool SourcingTool rendszerén – kerülnek lebonyolításra. A rendszer támogatja a beszerzési eljárások teljes folyamatát: az ajánlatkérések összeállításától az ajánlatkérésen és -benyújtáson keresztül az eredményhirdetésig. Mindemellett biztosítja az ajánlatkérő és az ajánlattevők közötti kommunikáció lehetőségét, a kérdések-válaszok és a hiánypótlások gördülékeny kezelését. Az ajánlattévők számára biztonságos megoldásokat nyújt a rendszer, ugyanis egymástól teljesen elkülönítve kezeli az ajánlatokat, s számos egyéb biztonsági elemet tartalmaz.

Az e-Beszerzés mind a MÁV Zrt., mind a vállalkozások oldaláról megkönnyíti a beszerzési eljárások lebonyolítását és az ajánlattételt – köszönhetően a felhasználóbarát, könnyen használható kezelői felületnek. Emellett mintegy 85 százalékkal csökken a papírfelhasználás, illetve a hiányos, nem megfelelő ajánlatadások száma is. A rendszer a vasúttársaság beszerzési szakemberei számára elősegíti az ajánlatkérések elkészítését, a beérkezett ajánlatok kiértékelését és a dokumentumok kezelését: összességében mintegy 30 százalék a munkaidő megtakarítás. Továbbá, céges sablonok és mintadokumentumok kezelésével, tárolásával (tudástár) alkalmas a beszerzési tudás vállalati megőrzésére és bővítésére. A megoldás segítségével valósidejű jelentések készíthetők, a teljes dokumentáció ellenőrizhető, központilag tárolható, egyszerűen archiválható.

A MÁV Csoport anyagjellegű ráfordításai folyó áron mintegy 8 milliárd forinttal csökkentek 2010-2011-ben. A beszerzések során a MÁV Zrt. beszerzési szakemberei az elmúlt két évben összesen legalább 3,6 százalékos, azaz több mint 1,8 milliárd forintos megtakarítást értek el azon termékeknél és szolgáltatásoknál, amelyeknél a korábbi beszerzésekkel pontos összehasonlíthatóság áll fent.

A MÁV Csoport 2012 első félévében a kis- és középvállalkozóknak Beszállítói RoadShow-t indított. Az ország 20 városát érintő rendezvénysorozat célja, hogy a vasúttársaság minél több partnernek kínáljon együttműködési lehetőséget, ezáltal a vállalkozások minél nagyobb arányban vegyenek részt a MÁV tendereiben. Ennek kívánt eredménye az is, hogy több szegmensben alakulhat ki élénk verseny, ezzel pedig megtakarítás a MÁV Zrt. részére. Cél továbbá a vállalkozói szektor szereplőinek átfogóbb tájékoztatásával a beszerzések átláthatóságának növelése.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során