Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 30. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Életveszély Felcsúton: civilektől jött a segítség

Életveszély Felcsúton: civilektől jött a segítség

Hónapokon keresztül balesetveszélyes volt egy út Csákvár és Felcsút között, amelyet egy korábbi útjelzőtábla eltűnése okozott. Emellett az ottani útszakasz felfestése is ellentmondásos, hívta fel a figyelmet az Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület (ÉKKE), amelynek a hatósággal való több hónapos levelezésébe és több ezer forintjába került a veszély megszüntetése.

A Csákvár és Felcsút közötti 8126-os számú úton csupán egy 70-es sebességkorlátozó tábla védte egy telephely bejáratát. Az odavezető mellékúton főleg többtonnás kamionok közlekedtek. A helytől pár kilométerre Szár irányában egy forgalmas út és egy kereszteződés található. Az elmúlt évben itt még egy elsőbbségadás kötelező tábla védte a főút forgalmát, idén azonban ez a tábla eltűnt. Onnantól azonban a kereszteződés a KRESZ szerint sima jobbkezessé változott, vagyis a telephely mellékútjáról kikanyarodóknak elvileg nem kell elsőbbséget adniuk a balról érkezőknek.

'Eddig főleg a helyieknek köszönhető, hogy nem történt baleset, mivel ők még emlékezhetnek a táblára. Az idegen autósok viszont könnyen balesetet szenvedhettek volna a tábla hiánya miatt' – tudatta Rácz Tamás, az Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület elnöke. Ráadásul ezen a szakaszon egy szaggatott terelővonal és egy előzni tilos tábla is ellentmondást okoz. 'Épp ezért is jeleztük mindezt a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek, akik válaszukban azt írták, az előzési tilalmat meghosszabbítják Felcsút felé, a burkolatjeleket ehhez módosítják, a hiányzó tábla pótlására pedig már felszólították a telephely tulajdonosát, aki viszont még nem reagált a felszólításra' – mondta az egyesület vezetője.

Ezt követően a civil szervezet felajánlotta, megvásárolja az elsőbbségadás kötelező táblát. A Magyar Közút ekkor arról tájékoztatott, hogy Szár Község Önkormányzata az érintett a táblaállítási procedúrában (akik aztán később közölték az egyesülettel, hogy nem ők, hanem Felcsút az illetékes), illetve tudatták, hogy az aktuális forgalmi renden nem lehet változtatni egy új közlekedési helyzet kedvéért, mivel a változtatás építési engedélyhez kötött.

Az egyesület ezután egy ügyvédi iroda segítségével a helyi Kormányhivatalhoz fordult, ami többkörös levelezés és a hatósági eljárási díj befizettetése után végül határozatot hozott a tábla kihelyezéséről és az ellentmondásos előzési tilalom megszüntetéséről. Ugyanakkor a 70-es sebességkorlátozó tábla jogosultságát még vizsgálják.

'Majdnem négy hónap, csaknem négyezer forint, valamint egy ügyvéd hathatós segítsége kellett egy tábla elhelyezéséhez, hogy ezzel is elhárulhasson a közvetett balesetveszély azon a felcsúti útszakaszon. A Continental Hungaria támogatásának köszönhetően volt időnk, energiánk és emberünk ennyit foglalkozni az ügy megoldásával' - összegzett az ÉKKE elnöke. Rácz Tamás még hozzátette, két hibás közlekedési pont még jelenleg is változatlan, de bíznak abban, hogy ezek elhárításához nem kellenek újabb hónapok és újabb civil forintok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.