Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Február 03. 13:26, szerda | Helyi
Forrás: Index

Elúszhat a kötelező úszás a Klik milliós tartozásai miatt

Elúszhat a kötelező úszás a Klik milliós tartozásai miatt

Szeptember óta nem fizeti ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) két úszóegyesület teljesített számláit.

A KLIK közel 10 millió forinttal tartozik az Új-Hullám Sport Egyesületnek és az Oxigén Úszósulinak, akik több mint 500 gyerek kötelező úszásoktatását végzik.

A 2014-es tanévtől kötelező az úszásoktatás, de a legtöbb iskolában nincs uszoda. A feladatot általában pályázat útján sportegyesületek végzik. A megállapodások értelmében

- az egyesületek megszervezik az úszást (buszoztatják a gyerekeket, elvégzik az oktatást, bérlik az uszodát stb.)
- az iskola aláírja, hogy az egyesület teljesítette a szerződésben vállalt feladatokat
- a KLIK központjából átutalja a szolgáltatásért járó pénzt a KLIK tankerületi irodájának
- a tankerületi KLIK ezt továbbítja a szolgáltatóknak

A pilisvörösvári tankerületben addig hibátlanul működik a gépezet, hogy a gyerekeket elviszik úszni, csak a pénz nem érkezik meg.

"160-170 gyerek úszásoktatását végezzük, de szeptember óta nem kapjuk meg ezért a pénzt. Jelenleg 3,8 millió forinttal tartoznak, de ha február 15-ig nem fizetnek, akkor már 5 millió forint körül lesz a KLIK tartozása", mondta Bruckner Kata, az Oxigén Úszósuli vezetője.

Hónapok óta próbálnak valahogy a pénzükhöz jutni, leveleket írnak, ügyvédi felszólítást is küldtek, de eddig még ígéretet sem kaptak arra a Kliktől, hogy mikor egyenlítik ki a számlát. "Felhívtam a KLIK gazdasági oldalán lévő telefonszámot, amit sürgős esetekben lehet hívni. A mi esetünk tényleg sürgős, mert a hiányzó pénz az egyesület napi működését is veszélyezteti. Azt mondták a telefonba, hogy utána fognak nézni" - mondta Bruckner, aki szerint már a tavalyi tanévben és hónapos késésekkel fizették ki őket.

Ugyanez a helyzet az Új-Hullám Sportegyesületnél is, akik idén decemberben kapták meg a márciustól júniusig teljesített számláikért járó összeget, mondta Várhegyi Ferenc, az egyesület elnöke. Ők öt iskolából több mint 300 gyerek úszásoktatását végezik, a decemberi számlával együtt több mint 6 millió forinttal tartoznak nekik.

"Szeptemberben úgy kezdtük meg a munkát, hogy tartoztak az előző tanévből. Mi megadtuk a bizalmat a Kliknek" - mondta Várhegyi. Az egyesületük folyamatos kapcsolatban van a pilisvörösvári tankerülettel, szerinte nem is velük vagy a segítő szándékukkal van a probléma, hanem hogy egyszerűen nem kapják meg a pénzt a központból.

"Az úszásoktatási program jó, örülnek neki a gyerekek, a szülők és a tantestületek is, ezért jó lenne végre találni egy megfelelő pénzügyi ütemezést", mondta Várhegyi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.