Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 05. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elvinnék Battonyáról az SOS gyermekfalut

Elvinnék Battonyáról az SOS gyermekfalut

Felmerült a szóbeszéd, hogy elvinnék Battonyáról az SOS Gyermekfalut. Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban nyilatkozott a Békés Megyei Hírlapnak. Mint mondta, ez a város jelenleg nem vonzó a leendő hivatásos nevelőszülők számára. Márpedig a mai SOS-anyák hamarosan nyugdíjba mennek.

Gosztonyi Gábor azt mondta, 2010-ben merült fel a kérdés, mi legyen a battonyai falu jövője. 1986 óta rengeteg változás történt a világban, és a határ menti Battonyán. Az alapítási körülményeket nem lehet napjainkhoz, a XXI. századihoz hasonlítani. A gyerekek érdeke az elsődleges szempont. Márpedig ezt nézzük.Fejlődésük és szükségleteik (egészségügyi, oktatási) és hosszú távú boldogulásuk kielégítése miatt fogalmazódott meg a szándék, hogy keressenek olyan várost Csongrád, vagy Békés megyében, ahol a szolgáltatások köre jóval nagyobb, mint Battonyán.

A falu indulása óta karbantartott, de mára elavult ingatlanok vannak Battonyán. Utoljára 2008-ban építettek két épületet 80 millió forint értékben. Azóta nem volt fejlesztés.Gosztonyi Gábor azt mondta, a válság őket is érintette. Kalkulációik szerint felújítás helyett új helyre költözni gazdaságosabb. A gyerekek nőnek, szükségleteik vannak, és az SOS alapértéke, hogy akik elhagyják a rendszert, azoknak is a legjobb élhető lakhatást nyújtsuk és hozzásegítsük a munkavállaláshoz, szakmát adjanak a kezükbe. Battonyán ezt egyre nehezebb megteremteni.

Azzal kapcsolatban, hogy kiürítik-e a battonyai gyermekfalut, Gosztonyi Gábor azt mondta,
ha adott a jobb feltételrendszer, költöznek máshova. A projektet féléve kezdték el előkészíteni, minden gyermek szükségletét feltérképezik, mi jó nekik. Olyan települést választanak, ahol minden adott és szívesen fogadnák őket. De a battonyai jelenlétüket nem szeretnék felszámolni. Nem akarják Battonyát magára hagyni. Nem ez a cél. A szakellátást, mint létesítményt költöztetik el.

Gosztonyi Gábor azt mondta, Battonyának nem feltétlenül a gyermekfalura van szüksége. Mint hátrányos dél-békési kistérség, a városban a megelőző tevékenység, a családsegítés ellátása a szándékuk. Az SOS másik alapértéke a családalapú gondoskodás, és ez összecseng azzal a kormányzati szándékkal, hogy minél több gyermek maradjon a vérszerinti családban. Ezzel párosulhat a nehéz helyzetben lévő, rászoruló családok általuk való segítése.

Azzal kapcsolatban, hogy van-e már konkrét várossal előrehaladott tárgyalásuk, Gosztonyi Gábor azt mondta,nem tartanak még itt. Korai a felvetés. A tárgyalások folyamatban vannak. A lehető legjobb lehetőség megtalálása érdekében alaposan körbe kell nézni. Ráadásul ez a lépés rengeteg pénzt igényel. A jelenlegi helyzetben is nagy gondot okoz a fenntartás, hiszen elsősorban nemzetközi és magyar adományokból tartják fenn a létesítményeiket a magyar gyermekek számára, az adománygyűjtés pedig ma egyáltalán nem könnyű itthon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk