Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Március 17. 07:59, hétfő | Helyi
Forrás: MTI / fotó: Pilisi Parkerdő

Emléktúra és átadó - megújult a kőhegyi menedékház

Emléktúra és átadó - megújult a kőhegyi menedékház

Emléktúrával egybekötött tiszteletadás mellett átadták szombaton a mintegy 50 millió forintból felújított szentendrei kőhegyi menedékházat - tájékoztatta a Pilisi Parkerdő Zrt. az MTI-t.

A közlés szerint ház ünnepélyes átadását az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett március 15-i megemlékezések részeként, a Kőhegyre vezető hagyományos Petőfi emléktúrához illeszkedve tartották meg. Az átadón részt vettek a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Turista Egyesület, a házat üzemeltető "Hód" Honismereti Túraegylet és más természetjáró szervezetek képviselői is.

Az összegzés felidézi, hogy a kőhegyi Czibulka János Menedékház felújítása 2013 őszén kezdődött meg. A mintegy 50 millió forintos beruházásnak köszönhetően rendbe hozták a menedékház tetőszerkezetét, kicserélték a tető és a falak hőszigetelését, felújították a ház elektromos hálózatát és fűtési rendszerét is. Konyhát is kialakítottak az épületben és kiépítettek egy új, biológiai szennyvíztisztítót is.

A menedékház a felújítási munkák alatt is végig nyitva tartott, mostantól pedig megnövekedett kapacitással várja a pihenni vágyókat. A felújítást követően egyszerre 19-en alhatnak a menedékházban, az új, modern konyha pedig 40 főt is kit tud szolgálni.

A kőhegyi menedékházat 1933. szeptember 23-án avatták fel, az épület Balázs Gyula építész tervei alapján, terméskőből épült.
A háborút követően fokozatosan ellehetetlenítették a turistaegyesületek működését, a menedékházakat pedig államosították. A kőhegyi épület üzemeltetését először a Turistaházakat Ellátó Vállalat, majd később különböző vendéglátó-ipari vállalatok kapták meg, ezután került a Pilisi Parkerdőgazdaság kezelésébe. 1993 áprilisától az épület üzemeltetője a "Hód" Honismereti Túraegylet, a Magyar Turista Egyesület szentendrei osztálya.

A közlemény kitér arra is, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. összesen mintegy 200 millió forintot költ turista- és menedékházak felújítására, korszerűsítésére. A társaság turistaház-felújítási programja része a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó erdőgazdaságok közjóléti fejlesztéseinek, amelynek során saját forrásaik mellett tulajdonosi és részben uniós támogatásra támaszkodva az erdészetek mintegy 2 milliárd forintot fordítanak turistákat fogadó szálláshelyek kialakítására.

A Pilisben a program eredményeként tavaly átadták a megújult Som-hegyi Turistaházat, Visegrád-Mogyoróhegyen a Makovecz Imre által tervezett, turistaszállásként működő Jurta Kemping fogadóépületet, a kőhegyi menedékház átadását követően pedig még idén tavasszal lezárul a Fekete-hegyi kulcsosház felújítása is - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikk:
Megújuló kirándulóhelyek a Pilisben és Szentendrén - VIDEÓK

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.