Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 01. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Érzéstelenítő nazális spray: vége a tű korszakának?

Érzéstelenítő nazális spray: vége a tű korszakának?

A fogorvosokat gyakran akadályozza a betegek injekciós tűtől való félelme. Egy amerikai vállalat most egy nazális spray formájában alkalmazható érzéstelenítőt tervez piacra dobni.

A Kovacaine Mist nevű orrspray a maxilláris fogív érzéstelenítésére szolgál. Az új technika a tű mellőzésén kívül a fejlesztők szerint további előnyökkel is jár a fogászati gyakorlatban. „Ezt a helyi gyógyszert a fogorvos-asszisztens is beadhatja, így a fogorvos több időt szentelhet az aktuális eljárásra és kezelésre” – nyilatkozta a St. Renatus képviselője.

Ráadásul mivel a nazális spray formájú érzéstelenítők nem keringenek olyan hosszú ideig a véráramban, mint az injekciós érzéstelenítők, kevésbé károsítják a vesét, a májat és a tüdőt is. Ezen kívül hatásuk is gyorsabban múlik el, ami kevesebb kellemetlenséget okoz a beavatkozás után. Egy kifejezetten gyermekeknek kifejlesztett változatban a spray mindkét fél számára kevésbé stresszessé teheti a fogászati kezelést. A St. Renatus készítményét 2002-ben fedezte fel véletlenül Mark Kollar, akit egy kosárlabda eltalált és vérezni kezdett az orra. Amikor a fül-orr-gégészek által használt érzéstelenítővel látták el sérülését, észrevette, hogy a spray a felső fogsorát is elérzéstelenítette.

Az új gyógyszer fázis kísérleteit 2012-ben kezdték meg. A fejlesztés résztvevői nagyon bíznak a termék sikerében, és azt remélik, hogy jóváhagyása után értékes eszközzé válik majd a fogorvoslásban. A piackutatások azt mutatták, hogy a páciensek 70 százaléka lenne hajlandó átmenni egy olyan fogorvoshoz, aki tű nélküli érzéstelenítéssel dolgozik, amennyiben jelenlegi fogorvosa nem ajánlaná fel ezt a lehetőséget. A kutatások szerint ráadásul több „tűfóbiás” ember kezdene fogorvoshoz járni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.