Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Szeptember 19. 09:19, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/Ferenczy Múzeum

,,És nem vesz rajtuk erőt a halál...” – Szentendrén

,,És nem vesz rajtuk erőt a halál...” – Szentendrén

,,És nem vesz rajtuk erőt a halál...” címmel nyílik régészeti kiállítás a szentendrei Képtárban szeptember 24-én. A tárlat célja, hogy bemutassa a régészek munkáját, a sírok feltárását.

A szeptember 24-től december 31-ig látogatható kiállítás koncepciója, hogy közelebb hozza a látogatókat a régészek munkájához, annak legérdekesebb részéhez a sírok feltárásához. A Képtárban nyíló kiállítás a Pest megye területén előkerült legérdekesebb sírokat mutatja be „in situ” módon, tehát abban az állapotban, ahogyan a régészek a feltárás közben látták.

A kiállítás érdekes, interaktív része a multimédiás tartalom. Minden teremben egy-egy tablet gépen a látogató maga is feltárhatja a sírokat és bővebb információkat kaphat a feltárásokról és a leletekről. A kamarateremben egy meglepetés film is várja a közönséget egy különleges perspektívájú film, mely egy harangedényes temetkezést és a sír életét szemlélteti a feltárásig.

A kiállítás ünnepélyes megnyitója szeptember 24-én 18 órakor lesz a Szentendrei Képtárban, ahol köszöntőt mond Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, múzeumigazgató, a tárlatot Szabó Miklós régész, professor emeritus, az MTA rendes tagja nyitja meg, a kiállítás kurátora pedig Rajna András, régész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.