Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Június 28. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Észak-Európa Szent Iván éje a szentendrei Skanzenben

Észak-Európa Szent Iván éje a szentendrei Skanzenben

Hét balti és skandináv állam, valamint Magyarország Szent Iván-napi hagyományai elevenednek meg szombaton a szentendrei Skanzen estig tartó programjában - számolt be az MTI-nek az intézmény sajtóreferense.

A rendezvény bemutatásakor Kecskés Noémi kiemelte: a nyári napforduló Dániában, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban az egyik legkedveltebb és a legnépszerűbb nap, több helyütt nemzeti ünnep is. Az ünnep a fiatalok számára is fontos, mert szerelmi "varázslási" funkciója is van, emellett az északi országok lakói szerint az ezen az éjjelen gyűjtött gyógynövények és virágok titokzatos erővel bírnak.

A múzeum munkatársa emlékeztetett rá: Magyarországon a júniust Szent Iván havának is nevezték. A nyár közepi tűzgyújtás elősegítette, hogy jó termés legyen, megóvott a jégesőtől és nem utolsó sorban a fiatalok a tűz körül szerelmet is "varázsoltak". A Szent Iván tüzében sült alma gyógyító hatással bírt, a tűzcsóvák forgatását pedig dalok is kísérték.

A skanzen kínálatában egyebek mellett svéd májusfaállítás, dán vikingjáték, finn, karjalai, lett dalok szerepelnek, de a látogatók megtudhatják azt is, hogy milyen a norvég dalok és a kelet-európai cigányzene összeházasítása.

A gasztronómia különlegességek között mások mellett a litván sörkocsmát, a lettek sajt- és édességkínálatát és a finnek pop-up éttermét említette Kecskés Noémi.

Hozzátette: a gyerekeket ezúttal is sokféle ügyességi játék és foglalkozás várja, a meséket pedig balti és skandináv népmese képviseli.

A fesztiválszínpadi megnyitón a vendégeket Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia, Norvégia és Svédország nagykövete köszönti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.