Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Június 06. 15:17, hétfő | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

EURO-2016 - 13 ezer rendőr és 1200 katona lesz szolgálatban Párizsban

EURO-2016 - 13 ezer rendőr és 1200 katona lesz szolgálatban Párizsban

Maximális biztonságot ígért a francia fővárosban Michel Cadot párizsi rendőrfőnök a négy nap múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság idejére.

Megerősítik további 3 ezer rendőrrel, valamint 1200 katonával az eredetileg tervezett 10 ezer főt a június 10. és július 10. között megrendezésre kerülő Európa-bajnokság párizsi biztosításához - jelentette be hétfőn a rendőrfőnök egy sajtótájékoztatón.

A párizsi prefektúra a felelős az Európa-bajnokság párizsi mérkőzései két helyszínének, a Stade de France et a Parc des Princes stadionoknak, valamint a két szurkolói zónának a biztosításáért a Mars-mezőn az Eiffel toronynál és Saint-Denis elővárosban. Ezenkívül a médiaközpontot, illetve az UEFA tisztségviselőinek és a válogatott játékosainak szállodáit is a párizsi rendőrség biztosítja.

A hadsereg a középületek közelében, a közlekedési járműveken, a turistalátványosságok közelében, valamint a középiskoláknál is szolgálatot teljesít az egy hónap alatt, ugyanis Franciaországban ebben az időszakban még tartanak az érettségi vizsgák.

"A stadionokra és a szurkolói zónákra koncentrálunk, de ebben az időszakban az egész párizsi régióban megerősített ellenőrzésre lesz szükség" - hangsúlyozta Michel Cadot.

A 2016-ban végzős rendőrtiszteket, mintegy 750 embert is mozgósítanak az Európa-bajnokság kezdete után, június közepétől - tette hozzá a rendőrfőnök.

Rajtuk kívül mintegy 15 elitalakulat 1500 kommandóssal fogja biztosítani a mérkőzéseket Párizsban.

"Tudatában vagyunk, hogy ez az esemény téttel jár, kihívás és egyben kivételes lehetőség" - fogalmazott Michel Cadot. "Ezért a (párizsi prefektúra) aktív állományának nyolcvan százalékát mobilizáljuk" - hívta fel a figyelmet. Arra is megkért mindenkit, hogy bármilyen incidenst észlel, azonnal jelezze a rendőrségnek.

A Stade de France nemzeti stadionnál a hat bejárat előtt nyolc ellenőrző ponton 1267 biztonsági őr vizsgálja majd át a belépőket, 375 önkéntes segít a tájékozódásban, valamint 950-1100 rendőr biztosítja a helyszínt.

A Parc des Princes-nél az öt bejárat előtt 25 ellenőrző pont lesz 875 biztonsági őrrel, 216 önkéntessel és 700-850 rendőrrel.

A Mars-mezőn, ahova mérkőzésenként 50-90 ezer embert várnak 16 átvizsgáló pont lesz a hat bejáratnál 332-479 biztonsági őrrel, 200 önkéntessel és 750-1100 rendőrrel.

A sajtótájékoztatón az újságírók rákérdeztek a rendőrfőnöknek azon levelére, amelyben Bernard Cazeneuve belügyminiszternek a szurkolói zónák átmeneti bezárást javasolta a párizsi mérkőzések idejére arra hivatkozva, hogy nem tud a prefektúra kellő számú rendőrt biztosítani egyszerre minden helyszínen. Michel Cadot azt válaszolta, hogy ennek a levélnek nem lett volna szabad a sajtó tudomására jutnia.

"Bernard Cazeneuve megadta nekem, amit reméltem, válaszként" - mondta a rendőrfőnök, utalva arra, hogy megemelték a rendőri erők számát.

"Nem mondanám azt, hogy jelenleg derűs a hangulat, hiszen feszült és kiemelt biztonságot igénylő időszakban vagyunk. Úgy látom, hogy az eszközöket megkapta a párizsi prefektúra, a biztonsági intézkedések megtörténtek, mindez válasz azokra az aggodalmakra, amelyeket olyan keretben fogalmaztam meg, amelyet nem a nagyközönségnek szántam" - mondta a rendőrfőnök.

Franciaországban a legmagasabb szintű a terrorkészültség, amióta tavaly 150-en vesztették életüket több iszlamista merényletben. Az Egyesült Államok múlt héten figyelmeztette állampolgárait további terrortámadások lehetőségére Európában, amelyek a Franciaországban tartandó 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság helyszíneit is célba vehetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.