Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Június 22. 08:21, hétfő | Helyi
Forrás: lvp/önkormányzat/MTI Fotó: Kovács Attila

Európa első elektromos átkelőhajóját adták át a Dunán Szigetmonostor és Szentendre között

Európa első elektromos átkelőhajóját adták át a Dunán Szigetmonostor és Szentendre között

Európa első dunai, klímatudatos, elektromos átkelőhajóját adta át pénteken Szigetmonostor, Szentendre és az üzemeltető Pásztor Révhajó Kft.

Csaknem 6 millió forintot nyert a kompok, révek fenntartásának, felújításának támogatására kiírt NFM pályázaton a Pásztor Révhajó Kft. és Szigetmonostor Község Önkormányzata egy hajó elektromos átépítésére.
A pályázat célja a közforgalmú, közútpótló folyami révek, kompok és az azokhoz szükséges parti létesítmények, kiszolgáló utak folyamatos működése, valamint az átkelőhely üzembiztonságának javítás érdekében fenntartási, felújítási támogatás biztosítása. A támogatást a települési önkormányzatok igényelhetik. Méltányolandó kistérségi foglalkoztatáspolitikai szempontok esetén lehetőség van a működtetés támogatására is. A pályázati célra rendelkezésre álló keretösszeg 300 millió forint.
A Pásztor Révhajó Kft. és Szigetmonostor Község Önkormányzata június 19-én 17.00 órakor tartotta a Szigetmonostor-Szentendre belvárosa között közlekedő, Európa első dunai, klímatudatos, elektromos átkelőhajójának ünnepélyes átadását a szigetmonostori révnél.

A támogatás segítségével környezetbarát elektromos motorral felszerelt Keve nevű hajó 1976-ban épült a Pest megyei Révhajózási és Hajóépítő Vállalat (PRHV) Váci gyáregységében. Pásztor László, a Pásztor Rév Kft. alapítója volt a Keve második tulajdonosa.

A Kevét eredetileg külmotorral szerelték, majd egy 36,4 KW-os D-413-as Csepel motort kapott. A jelenlegi felújítással belekerült elektromos motor 10 KW-os es 48 Volton üzemel.

A teljes külső-belső világítást egy érintőképernyős PLC-ről (az ipari szabályozástechnikában használatos programozható logikai egység) lehet kapcsolni. Segítségével információ nyerhető az akkumulátor kapacitásáról, illetve a hátralévő menetidőről, amit az energiatárolók még biztosítani tudnak. A hajóban a belső világítást LED-re cserélték a kedvezőbb energiafelhasználás érdekében. A világítás és a segédeszközök működését két 12 voltos akkumulátor biztosítja, függetlenül az elektromotor 4 darab 12 voltos akkumulátorától.

A környezetbarát beruházást biztosító pályázati forrás minden évben rendelkezésre áll, és azt Szigetmonostor évente meg is pályázza. A település az országban egyedülálló módon négy dunai átkelővel is rendelkezik, melyből kettőn komp is üzemel.

„Ezt a támogatást a vállalkozók az önkormányzatokon keresztül igényelhetik. Minden évben nyertünk, folyamatosan fejlesztjük a dunai átkelőinket. Ezúttal azonban különleges jelentősége van a támogatásnak, hiszen segítségével mostantól Európában elsőként itt üzemel elektromos átkelőhajó a Dunán. Mindez beleillik Szigetmonostor hosszú távú zöld sziget - ökosziget koncepciójába, melynek célja a Szentendrei-sziget közlekedésének környezettudatosabb átszervezése” – fogalmazott Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere. A település vezetője elmondta, hogy a falu nemrég elektromos buszt vásárolt, lovas útvonalat jelölt ki a szigeten, a kerékpárút kijelölése pedig előkészítés alatt áll.

A Szigetmonostor-Szentendre révet 30 éve üzemelteti a Pásztor Rév Kft. Mint Pásztor Zoltán, a cég tulajdonosa elmondta, az összesen 8,5 millió forintos beruházás 30 százalékos önrésszel és 70 százalékos pályázati támogatással valósult meg.

„Az elektromotor beszerelésével egy csendesebb, környezetbarát, erős átkelőhajót nyertünk, olcsóbb üzemeltetéssel, kevesebb meghibásodási lehetőséggel. A motorcserével a hajón hely is felszabadult, kényelmesebb teret biztosítva az utasoknak. A motor töltését parti áramról oldjuk meg, már ez is zöld energiának számít, jövőbeni terveinkben azonban egy napelemes töltésű dokkoló is szerepel.”
Az átadó ünnepségen részt vett Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere is, aki köszöntőjében örömét fejezte ki a környezetbarát fejlesztéssel kapcsolatban.
„Szentendre és Szigetmonostor között kiváló a kapcsolat, esetünkben a rév szimbolikus hídként is funkcionál. Az átkelőhajó zöld energiára történő átállítása jó alkalmat teremt arra, hogy a szentendrei oldal fejlesztésével mi is csatlakozzunk az energiahatékony modernizációhoz” – fogalmazott a polgármester. Verseghi-Nagy Miklós bejelentette: jövőre Szentendre is pályázatot nyújt be a kompok, révek fenntartására kiírt alaphoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.