Városlista
2020. november 24, kedd - Emma

Hírek

2020. Május 09. 10:27, szombat | PR

Ezekben a szektorokban virágzik a diákmunka járvány idején

Ezekben a szektorokban virágzik a diákmunka járvány idején

A koronavírus járvány miatt kibontakozó válság pillanatok alatt, drasztikusan változtatta meg a munkaerőpiacot. Ez utolérte a diákmunkát vállalókat is, de nem biztos, hogy rosszul érintette őket.

Alig két hónappal ezelőtt még válogathattunk a munkában, mert munkaerőhiány volt sok szakmában és területen. A hiányt számtalan cég nyugdíjasok vagy diákok foglalkoztatásával próbálta megoldani. Mára nagyot fordult a világ és napok alatt ezrével vesztették el emberek a munkájukat. Ezzel olyan munkavállalók is megjelentek a piacon, akik tapasztalattal felvértezve tudják átvenni a korábban sokszor diákok által betöltött állásokat. Ez a diákmunka végét jelentené? Korántsem!

Kellenek a diákok

Kellenek és jobban, mint valaha. Sok cég került nehéz helyzetbe és kénytelen kompromisszumokat kötni a munkavállalói terén, hogy talpon maradjon. Íme öt ok, amiért a diákmunka kínálat töretlen lesz a válság alatt is:

1. Olcsóbb munkaerő.

Nem titok, hogy a diákmunka a legolcsóbb foglalkoztatás. Ez egyrészt azért van így, mert legtöbbször képzettséget nem igénylő munkáról van szó, de az is segít, hogy a közterhek mértéke bizonyos esetekben alacsonyabb lehet, mint egy főállású munkaviszonyé.

2. Alacsony elköteleződés

A diákokat jellemzően nem munkaviszonyban, hanem egyszerűsített foglalkoztatás keretében vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatják. Ez a legalacsonyabb jogi elköteleződés egy munkavállaló mellett és számos előnye van egy munkaadó számára.

3. Rugalmasság

A diákok munkaidő tekintetében sokkal rugalmasabbak, mint a felnőtt munkavállalók. Egyrészt nincs család, a napirendjük is rugalmasabban alakítható, másrészt pedig a diákok hajlandóak olyan időben és helyeken is dolgozni, ahol a felnőttek nem szívesen.

4. Diákmunka szövetkezetek

Sok diákot diákmunka szövetkezeteken keresztül alkalmaznak, ami plusz garancia a munkaadónak, mert a szerződő szövetkezet garanciát vállal a kiközvetített munka elvégzésére.

5. Naprakészség

A fiatalok sok olyan eszközzel képben vannak és magától értetődő természetességgel használják, amit az idősebb, középkorú munkavállalók még csak nem is ismernek. Képben vannak például az influenszerekkel, a közösségi média platformokkal – amik a marketing trendek legújabb eszközei és hasznos vetületet adhatnak például egy kampányhoz.

Milyen pozíciókban van a legtöbb diákmunka?

Mindezek tükrében végeztünk egy kutatást, hogy milyen területeken, milyen pozíciókban van a legtöbb diákmunka.

Természetesen a korábbi tipikusan diákmelók még mindig jelen vannak az ajánlatok között: hostess, árufeltöltés, és adminisztráció területén többféle pozíció. Meglepő módon azonban sok szakmunka jellegű állásajánlat is felbukkan.
Emellett a diákoknak kínált álláslehetőségek minőségibb munkák felé való eltolódást mi sem mutatja jobban, mint a bank és pénzügyi szektorban, valamint az IT területeken kínált diákmunkák száma. Ezek elsősorban junior és gyakornok pozíciók, de már szaktudást igényelnek.

Diákmunka vagy alkalmi munka?

A kettő ugyan nem ugyanaz, de bizonyos szempontból összemosódik, hiszen sok esetben alkalmi munkavégzéssel történik a diákok foglalkoztatása és a köztudatban a kettő nem is áll olyan messzi egymástól.

A jogi szempontból alkalmi munka pontosan le van határolva heti, havi és éves maximált munkavégzéssel, ugyanakkor az állás ajánlatok között böngészve sok, diákoknak is tökéletesen megfelelő állást találhatunk, ha az alkalmi munkalehetőségekre keresünk. Az alkalmi munka meghirdetése nagyobb merítést jelent a cégek számára, de a diákok itt is találhatnak remek lehetőségeket.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 09. 07:39, péntek | PR

Ingatlan üzemeltetés, a folyamatos feladat

Az elérhető gazdasági célú ingatlanok – irodaházak, raktárak – kínálata kifejezetten nagy, ám azok bérlése/megvásárlása csak az első lépés.

2020. Október 09. 07:33, péntek | PR

Pihenés az őszi szünetben – hová érdemes menni?

Közeleg az őszi szünet ideje, amely sokaknak egyet jelent egy hosszabb vagy rövidebb pihenéssel. Ha még maradt annyi szabadnap, akkor érdemes legalább egy hosszú hétvégét betervezni.

2020. Október 09. 07:26, péntek | PR

Állványok minden szinten

Bizonyos munkákhoz kénytelenek vagyunk a magasba mászni és onnan elvégezni a feladatot. Ezt a legbiztonságosabban egy állványon tehetjük meg.

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.