Városlista
2020. június 1, hétfő - Tünde

Hírek

2020. Május 09. 10:27, szombat | PR

Ezekben a szektorokban virágzik a diákmunka járvány idején

Ezekben a szektorokban virágzik a diákmunka járvány idején

A koronavírus járvány miatt kibontakozó válság pillanatok alatt, drasztikusan változtatta meg a munkaerőpiacot. Ez utolérte a diákmunkát vállalókat is, de nem biztos, hogy rosszul érintette őket.

Alig két hónappal ezelőtt még válogathattunk a munkában, mert munkaerőhiány volt sok szakmában és területen. A hiányt számtalan cég nyugdíjasok vagy diákok foglalkoztatásával próbálta megoldani. Mára nagyot fordult a világ és napok alatt ezrével vesztették el emberek a munkájukat. Ezzel olyan munkavállalók is megjelentek a piacon, akik tapasztalattal felvértezve tudják átvenni a korábban sokszor diákok által betöltött állásokat. Ez a diákmunka végét jelentené? Korántsem!

Kellenek a diákok

Kellenek és jobban, mint valaha. Sok cég került nehéz helyzetbe és kénytelen kompromisszumokat kötni a munkavállalói terén, hogy talpon maradjon. Íme öt ok, amiért a diákmunka kínálat töretlen lesz a válság alatt is:

1. Olcsóbb munkaerő.

Nem titok, hogy a diákmunka a legolcsóbb foglalkoztatás. Ez egyrészt azért van így, mert legtöbbször képzettséget nem igénylő munkáról van szó, de az is segít, hogy a közterhek mértéke bizonyos esetekben alacsonyabb lehet, mint egy főállású munkaviszonyé.

2. Alacsony elköteleződés

A diákokat jellemzően nem munkaviszonyban, hanem egyszerűsített foglalkoztatás keretében vagy megbízási szerződéssel foglalkoztatják. Ez a legalacsonyabb jogi elköteleződés egy munkavállaló mellett és számos előnye van egy munkaadó számára.

3. Rugalmasság

A diákok munkaidő tekintetében sokkal rugalmasabbak, mint a felnőtt munkavállalók. Egyrészt nincs család, a napirendjük is rugalmasabban alakítható, másrészt pedig a diákok hajlandóak olyan időben és helyeken is dolgozni, ahol a felnőttek nem szívesen.

4. Diákmunka szövetkezetek

Sok diákot diákmunka szövetkezeteken keresztül alkalmaznak, ami plusz garancia a munkaadónak, mert a szerződő szövetkezet garanciát vállal a kiközvetített munka elvégzésére.

5. Naprakészség

A fiatalok sok olyan eszközzel képben vannak és magától értetődő természetességgel használják, amit az idősebb, középkorú munkavállalók még csak nem is ismernek. Képben vannak például az influenszerekkel, a közösségi média platformokkal – amik a marketing trendek legújabb eszközei és hasznos vetületet adhatnak például egy kampányhoz.

Milyen pozíciókban van a legtöbb diákmunka?

Mindezek tükrében végeztünk egy kutatást, hogy milyen területeken, milyen pozíciókban van a legtöbb diákmunka.

Természetesen a korábbi tipikusan diákmelók még mindig jelen vannak az ajánlatok között: hostess, árufeltöltés, és adminisztráció területén többféle pozíció. Meglepő módon azonban sok szakmunka jellegű állásajánlat is felbukkan.
Emellett a diákoknak kínált álláslehetőségek minőségibb munkák felé való eltolódást mi sem mutatja jobban, mint a bank és pénzügyi szektorban, valamint az IT területeken kínált diákmunkák száma. Ezek elsősorban junior és gyakornok pozíciók, de már szaktudást igényelnek.

Diákmunka vagy alkalmi munka?

A kettő ugyan nem ugyanaz, de bizonyos szempontból összemosódik, hiszen sok esetben alkalmi munkavégzéssel történik a diákok foglalkoztatása és a köztudatban a kettő nem is áll olyan messzi egymástól.

A jogi szempontból alkalmi munka pontosan le van határolva heti, havi és éves maximált munkavégzéssel, ugyanakkor az állás ajánlatok között böngészve sok, diákoknak is tökéletesen megfelelő állást találhatunk, ha az alkalmi munkalehetőségekre keresünk. Az alkalmi munka meghirdetése nagyobb merítést jelent a cégek számára, de a diákok itt is találhatnak remek lehetőségeket.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.

2020. Május 09. 10:44, szombat | PR

Festés otthon? Nem rémálom!

Most, hogy több időt töltünk otthon, sokan vágunk bele különböző csináld magad projektekbe. Mutatunk néhány profi tanácsot, amik betartásával biztosan nem bánjuk meg az ezermesterkedést!

2020. Május 09. 10:12, szombat | PR

Kell-e az ingatlanomnak közvetítő? Érvek pro és kontra

Az ingatlanközvetítő cégek a köztudatban leginkább a bérlői oldalhoz kötődnek. Emellett azonban a lakásukat kiadni kívánók számára is nagy segítséget jelenthetnek. De kinek és miért éri meg ilyen cégekkel együttműködni, ha piacra

2020. Április 07. 17:49, kedd | PR

Az ISO minősítés és a jól működő vállalatirányítás

Egy vállalat irányítása komoly feladat. Számos részterület alkotja a rendszer egészét, melyekre elengedhetetlen odafigyelni.