Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Március 26. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ezer tonnánál is több gyógyszert dobtunk ki évente

Ezer tonnánál is több gyógyszert dobtunk ki évente

Úgy tűnik, az idén hatályba lépett hulladéktörvényhez most készülő új végrehajtási rendeletek sem hoznak majd változást a fel nem használt gyógyszerek begyűjtésének 2005 óta megszokott rendjében. Így továbbra is a patikákban kell kihelyezniük a gyártóknak azokat a speciális gyűjtőládákat, amelyekbe a lakosság a fel nem használt gyógyszerhulladékot elhelyezheti, a tapasztalatok szerint egyre nagyobb mennyiségben - írja a Világgazdaság.

A gyógyszerhulladék begyűjtését és megsemmisítését az ország egész területén a hét gyógyszercég és a Hungaropharma által létrehozott Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. végzi Magyarországon. A cég ügyvezetője, Miklósi András elmondta: a több mint négyezer gyűjtőponton leadott gyógyszer mennyisége folyamatosan növekszik, míg 8-9 évvel ezelőtt még csak évi 170, 2011-ben már több mint 205, tavaly pedig már csaknem 238 tonna pirulát, kenőcsöt, kapszulát adtak le a patikákban és drogériákban az emberek. 2005 óta így már több mint ezer tonna gyógyszerhulladékot gyűjtöttek össze szelektíven, amit azután a dorogi és a győri égetőműben semmisítettek meg.

Miután a lakossági gyógyszerkiadások tavaly már elérték a 280 milliárd forintot, a gyógyszerértékesítés ugyanakkor dobozszámban csökkent, és ma már nem éri el az évi 300 milliót, a leadott gyógyszerhulladék növekedése Miklósi András szerint a lakosság tudatosabbá válásának és nem a pazarlásnak a jele. Ám ahogyan erre, arra sincs válasz, hogy pontosan milyen fajta készítmények végezték a szemétben, miután a gyűjtőládák egyutasak, azokból kivenni nem lehet a gyógyszert. A szaktárca mindenesetre 2004-ben még évente nagyjából 300-500 tonnányi gyógyszerhulladékkal kalkulált.

A Recyclomednek tavaly 170 millió forintjába került a gyógyszerhulladék begyűjtése és a megsemmisítése, amelyből az utóbbi teszi ki a nagyobb költséget, miután minimum félévente akkor is el kell szállítani a kihelyezett dobozokat, ha üresek. A patikákból pedig kérésre 24, illetve 48 órán belül el kell szállítani a gyűjtőládákat. Ezt jelenleg két nagykereskedő, a Hungaropharma és a Phoenix végzi.

A Recyclomed a költséget a dobozdíjból fedezi, amit a gyógyszer forgalomba hozatalára jogosult vállalkozásoknak kell megfizetniük, az eladott dobozszám arányában. A dobozdíj, mint Miklósi Andrástól megtudtuk, 72 fillér, ezt most 120 gyártónak kell lerónia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.