Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Augusztus 03. 08:15, szombat | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter/ www.szentendre1000ev.hu/

Fákkal szépül a korzó - gátról jelentjük

Fákkal szépül a korzó - gátról jelentjük

A tavaly kivágott fák helyére 48 juharlevelű platánt ültet a város a szentendrei korzóra a gátépítési beruházás keretében. Jelenleg ismét gőzerővel zajlik a munka az új védműrendszeren.

A rekordárvíz utáni fertőtlenítést követően június 21-én vehette ismét birtokba a gátépítés munkaterületét a kivitelező. Azóta a munkák elsősorban a Bükkös patak környékén, a déli szakaszokon zajlanak. A szakemberek hozzákezdtek a Postás strand melletti vízzáró fal építésének, emellett az északi részen egészen a Péter Pál utcáig a burkolási munkák és a fedkövek elhelyezésén dolgoznak. A mobilfal menti szakaszon befejeződtek a villanyszerelési munkák és a kandeláberek alapjainak betonozási munkái is elkészültek.

A gátépítés mellett elkészültek a kertészeti tervek a korzóra. Eszerint a tavaly októberben kivágott öt nagy fa helyett 48 juharlevelű platánfát ültet a város a sokkal szélesebb sétányra, hogy ismét szép zöld környezetben élvezhessék a Duna közelségét a szentendreiek és a turisták. A fák ültetését a szakemberek októberre tervezik, de addig átadják a sétány elkészülő szakaszait. A Péter Pál utcától délre már ismét használható a korzó és hamarosan teljesen befejezi a kivitelező a munkákat a 7-es és 8-as szakaszokon, azaz a jachtkikötőtől a Bem utcáig terjedő szakaszon. Mindezen túl nemsokára a révtől tovább lehet sétálni a töltésen a mobilfal kezdetéig, ahol lépcső épült.

Augusztus végére a mobil árvízvédelmi fal menti szakasz is elkészül a Szentendre Éjjel-Nappal Fesztiválra, ráadásul addig helyükre kerülnek a felújított kandeláberek, valamint antigraffiti felületet kapnak a leburkolt beton oszlopok. Ezzel azonban még nem készül el teljesen a belvárosi szakasz, mivel a vízoldalon októberre aszfaltozzák le a szakemberek a szervizutat és addigra fejeződik be a fa- és növénytelepítés is.

Gátépítés Szentendre

Tervezett munkák a következő két hétben
• 1. szakasz – Postás strand mellett: szivárgórendszer és átemelő akna építés a mentett oldalon, a Duna felőli oldalon a rézsűt megtámasztó fal építése, majd a kerékpárút helyreállítása
• 2. szakasz – a Bükkös patak déli oldala: augusztus 8-ától kezdődik a szivárgóépítés, ezért körülbelül 3 hétre a Fürdő utca zsákutca lesz, közben folyamatosan építik a szivárgó átemelő aknáját és javítják zsilipet
• 3. szakasz – a Bükkös patak északi oldala: a szivárgó és az átemelő építése, gépészeti munkák
• 4. szakasz – a pataktól a köszöntőszoborig: karbantartó út építés
• 5. szakaszon – a megmaradt régi töltésen: a Duna felőli lépcsők javítása , karbantartó út építése
• 6. szakaszon – a mobil fal mellett: pillér burkolás befejezése, a sétány ideiglenes kialakítása, a kandeláberek visszaállítása, locsolóhálózat építése
• 7. szakasz – a Bem utcától a révig: lépcsők építése és sétány burkolási munkák, a kertészeti munkák előkészítése
• 8. szakasz – a révtől a jachtkikötőig: az utolsó fedkövek beépítése

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét