Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Február 24. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fazekas: ha lesz uniós vizsgálat, állunk elébe

Fazekas: ha lesz uniós vizsgálat, állunk elébe

Ha uniós vizsgálat indul a magyar földtörvény ügyében, az nem azt jelenti, hogy már az eljárás elején megvan annak eredménye. Tételesen végig kell menni a vitatott pontokon, a kormány pedig meg fogja védeni a magyar álláspontot - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Vasárnapi újságban.

Az osztrák földművelésügyi miniszter feljelentette Magyarországot Brüsszelben a hazai földtörvény miatt, majd a bizottság elkezdte a vizsgálatot. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter továbbra sem tartja szükségesnek, hogy kétoldalú egyeztetés legyen, miután az osztrák tárcavezető folyamatosan sértegeti és folyamatosan feljelenti a magyarokat - hangzott el a Vasárnapi újságban

A Kossuth Rádiónak adott interjújában a tárcavezető azt mondta, osztrák spekulánskörök, befektetők érdekei sérülnek akkor, ha az illegálisan megszerezni próbált magyarországi földtulajdon nem lesz telekkönyvbe bejegyeztethető a magyar szabályozásoknak köszönhetően. Az osztrák földművelésügyi miniszter, Andrä Rupprechter ezért támadja a magyar földtörvényt – mondta Fazekas Sándor.

A tárcavezető hozzátette, arról van szó, hogy osztrák gazdák haszonélvezeti jogot vásároltak magyar területekre, a háttérben pedig – erre vannak adatok – osztrák bankok állnak, akik ezt finanszírozták. „Joggal kérdezem meg, hogy Magyarországon tud-e valaki olyan bankot, amely egy második vagy harmadik országba történő, földre alapított haszonélvezetet meghitelezne. Ha valaki tud ilyet, akkor kérem, hogy telefonáljon be a Vidékfejlesztési Minisztériumba. Tehát a háttérben bankok érdekei is meghúzódnak – valamikor a spekulánsok pórul járnak” – fogalmazott.

Fazekas Sándor szerint a zsebszerződésekben érintett külföldiek azért jöttek Magyarországra, mert itt olcsóbb a föld, mint Nyugat-Európában. A zsebszerződések azonban soha nem lesznek legalizálhatók, Magyarország jogállam, amely ezeket a kontraktusokat soha nem fogja elfogadni – tette hozzá.

Áll elébe a kormány egy uniós vizsgálatnak

A tárcavezető szerint a magyar földtörvény összhangban van az uniós szabályokkal, ha az EU vizsgálatot indít, akkor Magyarország áll elébe. Egyúttal hangsúlyozta: ha egy vizsgálat elindul, akkor az nem azt jelenti, hogy már az elején megvan az eredménye. A vitatott pontokon tételesen végig kell menni, a kormányzat pedig megvédi a magyar álláspontot.

A földtörvény, illetve az esetleges vita nincs közvetlen összefüggésben az uniós agrártámogatásokkal, mint ahogy a mezőgazdasági miniszterek tanácsának tevékenységével sem. Ez az unió szintjén versenyjogi, jogalkotási problémaként jelenik meg – amennyiben egyáltalán problémáról van szó. A magyar törvény, amely kifejezetten szigorú, más országok – például Franciaország vagy az osztrák Tirol tartomány – tapasztalatait is figyelembe véve készült. Vannak tehát azért még a magyar kormányzatnak érvei, amelyekre támaszkodhat - hangsúlyozta.

Listákat akar látni a miniszter

Fazekas Sándor kitért rá: a zsebszerződések olyan illegális szerződések, amelyek mögött valamilyen sanda tulajdonszerzési szándék húzódik meg. Ezek például lehetnek haszonbérleti vagy haszonélvezeti megállapodások, valamint több tucat egyéb fajta szerződés is ebbe a körbe sorolható – eddig negyvenkilenc fajtát gyűjtöttek össze. Közös lényegük, hogy külföldi személy a földmoratóriumot, illetve a földtörvényt kijátszva akar Magyarországon földtulajdont szerezni, akit azonban a Btk. egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújt.

A kifogásolt kontraktusok néhány százezer hektár földet érintenek. Ezen belül van egy olyan haszonélvezeti jogi kategória, amelybe állítólag kétszáz külföldről érkezett gazdálkodót és mintegy kétszázezer hektárnyi föld tartozik. Ezek a gazdálkodók Ausztriából jöttek, legalábbis Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter rájuk szokott hivatkozni, amikor Magyarországot támadja – mondta Fazekas Sándor, aki hangsúlyozta, szeretné látni a gazdálkodók és területeik listáját.

Több feljelentés is érkezett már

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a zsebszerződéseket folyamatosan vizsgálja egy operatív bizottság, amelyben a Vidékfejlesztési Minisztérium – Budai Gyula parlamenti államtitkárral az élen –, a Belügyminisztérium, különböző helyi kormányhivatali szervek vesznek részt. Már több feljelentés is született, valamint több ezer hektár megvásárlása történt meg, illetve van előkészítés alatt. Az új földtörvény alapján a Földalap a jövőben is az első számú elővásárlási jogosult lesz – ha gyanús ügyletet észlel, akkor be tud lépni a vásárló helyére, és így a zsebszerződéses ügylet kútba esik.

Fazekas Sándor emlékeztetett rá, hogy a földmoratórium idén május 1-jén megszűnik, emiatt kellett új szabályozást alkotni. „Máshogy teljesen szabad lett volna a piac, szabad lett volna a gazda.” A kormány abból indult ki, hogy a magyar földműves kell, hogy a földvásárlások első számú kedvezményezettje legyen. Az a magyar földműves, aki helyben lakik, falun, vidéki városban képzeli el a családja jövőjét, a családi gazdálkodási formát részesíti előnyben – ők kell, hogy a földhöz jussanak, hiszen ők megélhetést keresnek és élelmiszert akarnak termelni a magyar lakosság és a külpiacok számára. A földtörvény ezért a számukra nyitja meg a földvásárlás lehetőségét, a helyi gazdaközösségeknek pedig biztosítja azt, hogy gazdabizottságokat válasszanak, amely vétójoggal rendelkezik. Ha a testület gyanúsat észlel, akkor nem engedi a földvásárlást.

Földéhség van Magyarországon

A május 1-je utáni időkre vonatkozó legfontosabb rendelkezések közé tartozik, hogy magánszemély tulajdonában legfeljebb 300 hektár lehet, a földhaszonbérleti maximum pedig 1800 hektár – eddig ez 2500 hektár volt. A haszonbérleti limit lejjebb száll, ha valaki nem tart állatot, ekkor 1200 hektár a felső határ. Létrejönnek a földbizottságok, és a olyan elővásárlási, elő haszonbérleti sorrend áll fel, amely a helyben lakóknak, szomszédoknak, fiatal gazdáknak kedvez. A hatályba lépő egységes földtörvény Európa leggazdabarátabb és egyben leginkább a nemzeti földtulajdont védő rendelkezése.

Fazekas Sándor szerint jelenleg Magyarországon gyakorlatilag földéhség van, a Földet a gazdáknak programra ötszörös a túljelentkezés. A gazdák folyamatosan keresik a felszabaduló földeket, hogy minél többet termeljenek. Ebben nyilván az agrártámogatásnak is szerepe van, de annak is, hogy viszonylag méltányos árak alakultak ki jó néhány ágazatban az elmúlt években, és a magyar élelmiszereknek sikerült megtalálniuk a piacukat.

Az új földtörvény május elsején mindenképpen hatályba lép

Az új földtörvény május elsején akkor is hatályba lép, ha arra az unió bizottsága nem üti rá a pecsétet, akkor is hatályba lép, ha az esetleg egyeseknek nem tetszik - jelentette ki Fazekas Sándor vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón. A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: az új törvény legfontosabb rendelkezése, hogy a nemzeti értéket képviselő magyar termőföldet védi, és a magyar földműveseket hozza előnyös helyzetbe azzal, hogy akik helyben laknak és ott gazdálkodnak, azok vehetik meg a földeket.

Fazekas Sándor szerint az új földörvény az egyik legszigorúbb szabályozás Európában. Megalkotásakor figyelembe vették más országok gyakorlatát, ezeket a legcélszerűbb magyar megoldásokkal ötvözték, hogy a magyar földművesek érdekét megóvják a spekulánsokkal szemben - mutatott rá.

A tárcavezető hangsúlyozta: az új jogszabály gátat szab mind a bel-, mind a külföldi spekulánsok termőföldvásárlási törekvéseinek Magyarországon. Az elmúlt két évtizedben ezekkel a szándékokkal gyakran lehetett szembesülni az országban - fűzte hozzá.

A jogsértések üldözése érdekében több rendelkezés is született - hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor. Példaként hozta a büntető törvénykönyvet, amely szerint a zsebszerződések megkötését 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni. Hozzátette: a spekulatív módon megszerzett termőföldet az állam kisajátíthatja, és élhet elővásárlási jogával is, ha gyanús ügyletet feltételez. A magyar állam ebből az okból több tízezer hektár termőföldet vásárolt az utóbbi években - jegyezte meg.

Fazekas Sándor szerint várható volt, hogy az új földtörvényt támadások érik. Ez különösen intenzív volt az osztrák agrárminiszter részéről - fűzte hozzá. Megfogalmazása szerint 'spekulánsokat, törvénysértőket, nem ritkán csalókat véd az, aki a magyar törvényeknek e rendelkezéseit kifogásolja'. Kifejezetten károsnak nevezte, hogy újabban egyes baloldali ellenzékiek is támadják Brüsszelben a kormány földpolitikáját.

A vidékfejlesztési miniszter elmondta: a tisztánlátás értekében vizsgálatot rendelt el a magyar földekre megkötött osztrák haszonélvezeti szerződésekkel kapcsolatban Győr-Sopron-Moson, Vas, Zala és Veszprém megyében. Ennek alapján a földhivatalok a mezőgazdaság más szakigazgatási szervezeteivel együtt áttekintik a haszonélvezeti szerződéseket. A miniszter szerint fontos tudni, kikről van szó, és mely területeket érintenek a haszonélvezeti szerződések. Az MTI kérdésére közölte: a haszonélvezeti szerződések vizsgálata hétfőn kezdődik a négy dunántúli megyében.

Fazekas Sándor szólt arról, hogy a kormány szerdán elfogadta a helyi földbizottságok működéséről szóló, hamarosan hatályba lépő rendeletet. Ez a jogszabály illeszkedik az új földtörvényhez, amelynek egyik legfontosabb intézkedése, hogy a föld adásvételekkel kapcsolatban a helyben élő gazdák közössége által megválasztott földbizottságot vétójog illeti meg, tehát a helyi gazdák jóváhagyása nélkül nem jöhet létre földvásárlás.

A helyi földbizottságokat minden magyar településen létre kell hozni, a testületek május elseje után kezdik meg működésüket. A testületek tagjait áprilisban választják meg. Az 1000 hektárnál kisebb mezőgazdasági területtel rendelkező településeken a testületekbe három, 1000-5000 hektár között öt, 5000 hektár felett hét, 15 000 hektár felett pedig kilenc tagot választanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk