Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 05. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: orientpress

Fazekas Sándor: a tanyavillamosítás nemzeti ügy

Fazekas Sándor: a tanyavillamosítás nemzeti ügy

A magyar társadalom évtizedek óta adósa a tanyán élő embereknek, a kormány azonban odafigyel rájuk, a tanyák villamosítását pedig nemzeti ügynek tekinti - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a Nagykátához tartozó Erekk-közben megvalósult villamosítási program lezárása alkalmából kedden a Fülöp-tanyán. Fazekas Sándor hangsúlyozta, a kormány szándékai szerint hamarosan Magyarország minden tanyájára megérkezik az áram, ami új lehetőségeket nyit az ott gazdálkodó családok számára.

A most megvalósult, közel 50 millió forint értékű program azt üzeni a magyarországi tanyasi lakosságnak: a kormány odafigyel rájuk és velük együtt keres megoldást problémáikra - mondta a miniszter.

Hozzátette: a magyar társadalom adósa a tanyán élőknek, hiszen korábban évtizedekig e területek rombolása volt jellemző, a fejlesztésük helyett. Jelezte: a Nagykáta és Jászberény között elhelyezkedő tanyavilág példája is igazolja: ez az életforma képes megújulni. A felemelkedéshez elsősorban cselekvő emberek és közösségek összefogására van szükség. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: az itt élők megérdemlik a 40 millió forintos pályázati támogatással megvalósult fejlesztést, hiszen hosszú éveken át kitartottak, hittek a program sikerében és tettek is azért.

Ugyanakkor emlékeztetett: a kabinetnek akad még tennivalója, hiszen mintegy 300 ezer ember él tanyán Magyarországon, 60 százalékuk az Alföldön. Kocsi János, Nagykáta polgármestere közölte: az Erekk-közben mintegy 15 családot érintő beruházás több mint fél évszázados elmaradást pótol. Ezzel egy több ezer hektáros területen elterülő tanyavilág válik élhetőbbé. A projektzáró rendezvényen elhangzott: a kivitelezés során a megszokottnál nagyobb feladatot jelentett, hogy a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve az elektromos hálózat nagy részét a föld felszíne alatt kellett kiépíteni.

A projektzárót megelőzően a tárcavezető és az államtitkár a nagykátai Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskolában nyitotta meg a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által fenntartásba vett szakképző intézmények új tanévét. A rendezvényen Fazekas Sándor közölte: új fejezet kezdődik az agrárszakképzés történetében. Felidézte: a kormányváltás óta 42 iskola került a VM kezelésébe.

Ezekbe az intézményekbe összesen mintegy 26 ezer diák jár és 2800 pedagógus, nevelő, vezető, valamint munkatárs gondoskodik a minőségi oktatásról, a magas szintű szakképzésről és a zavartalan működésről. Mára kiépült egy 59 agrárszakképző iskolából álló hálózat, mely lehető teszi, hogy a diákok országszerte korszerű ismeretekre tegyenek szert a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a környezetvédelem és a vízgazdálkodás terén. Az átalakítás célja, hogy a tanulók versenyképes, a szakirányú elhelyezkedést segítő képzést kapjanak, mely az önálló családi gazdálkodóvá váláshoz is megfelelő útravalót biztosít – jelentette ki a miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk