Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Január 17. 10:16, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Február 1-jéig lehet bevallási nyilatkozatot tenni

Február 1-jéig lehet bevallási nyilatkozatot tenni

Február 1-jéig választhatják a személyi jövedelemadó (szja) bevallás új formáját az erre jogosult magánszemélyek, vagyis kérhetik, hogy az adóhatóság készítse el helyettük a bevallást.

Aki nem felel meg a bevallási nyilatkozat feltételeinek, a többi, már ismert bevallási mód valamelyikét alkalmazhatja.

Az idei évtől egy újabb lehetőség áll a magánszemélyek rendelkezésére az szja bevallásához, kérhetik, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el adóbevallásukat. A bevallási nyilatkozatot azok választhatják, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, nem érvényesítettek kedvezményt és nem is tudnak, nem tesznek önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot.

A bevallási nyilatkozat választása nagyon egyszerű, a munkáltatótól a tavalyi jövedelemről kapott nyomtatványon (15M30), egy "X" jelöléssel lehet felkérni az adóhatóságot a bevallás elkészítésére. Ennek határideje február 1. Akiknek több munkáltatójuk van, bármelyiknél nyilatkozatot tehetnek, akiknek pedig jelenleg nincs munkáltatójuk, közvetlenül a NAV-hoz fordulhatnak (15NY31-es adatlap). A bevallási nyilatkozat választása esetén az adózóknak nincs egyéb teendőjük az szja bevallásával kapcsolatban, a hivatal a későbbiekben kizárólag azokat keresi meg, akiknek visszaigényelhető, vagy befizetendő adójuk van.

Aki nem felel meg ezeknek a feltételeknek, de szeretné a NAV közreműködését igénybe venni, idén is választhatja az egyszerűsített bevallást, amit február 15-ig lehet kérni az adóhatóságtól. Ennek lényege, hogy a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti, és elküldi az adózónak az egyszerűsített bevallást. Ha az adózó egyetért annak tartalmával, nem kell semmit tennie, általa benyújtott bevallásnak minősül május 20-án. Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, az aláírt - javított adatokkal kiegészített - példányt május 20-áig vissza kell juttatnia az adóhatósághoz. Elsősorban az a magánszemély kérheti az egyszerűsített bevallást, akinek 2014-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből munkáltató, kifizető adót, adóelőleget vont le. Az sem kizáró ok, ha valaki ingatlan-adásvételből jutott jövedelemhez, egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt, illetve családi kedvezményt érvényesített.

Továbbra is lehetőség van arra is, hogy az adózó munkáltatójától kérje az adó megállapítását, erre a bevallási nyilatkozathoz hasonlóan február 1-jéig van mód. Ezzel a lehetőséggel azok élhetnek, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet. A munkáltató azonban nem köteles elkészíteni a bevallást.

Az önadózók idén is választhatják a teljes és a csökkentett adattartalmú bevallást, valamint az egyoldalas adónyilatkozatot is, amit söralátét-bevallásnak is neveznek, az szja-bevallás határideje május 20.

Címkék: adó, adóbevallás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során