Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felfedezték a világ legrégebbi tumorját

Felfedezték a világ legrégebbi tumorját

A kutatók felfedezték a világtörténelem legrégebbi tumoros megbetegedését egy csontváz bordájában: a horvátországi neandervölcsi 120 ezer éves - számol be a Medical News Today. Ez egy nagyon ritka felfedezés, tekintve, hogy a tumoros megbetegedés elvétve fordult elő az őskori lakosság körében.

Amellett, hogy kevés esetben fordult elő az őskorban ilyen betegség, a tumorok a szövetben halál után viszonylag gyorsan bomlásnak indulnak, ezért nehéz azokat azonosítani.

A neandervölgyi csontozatot száz évvel ezelőtt tárták fel, de csak most fedezték fel, hogy a bordák közötti üregben valószínűleg egy tumor volt. Ez azonban nem tekinthető ráknak, mivel a daganat nem terjedt át más szövetekre. Most fedezték fel, hogy a bordájában egy 18 mm hosszú és 7,6 mm széles űr van. CT-és röntgen vizsgálat után a kutatók arra jutottak, hogy ott egy jóindulatú daganat volt. Ezt összefüggésbe hozták az úgynevezett Fibrous dysplasia nevű betegséggel, ami a csontozat fejlődési rendellenessége.

David Frayer antorpológus professzor szerint ez bizonyíték arra vonatkozóan, hogy már a neandervölgyiek is szenvedtek daganatos megbetegedéstől, s hogy ők is fogékonyak voltak azokra a betegségekre, amelyekre a modern kori emberek. Ezelőtt a legidősebb felfedezett tumor egy egyiptomi múmiáé volt, de a mostani közel százezer évvel régebbi annál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk