Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felfutóban a webpatikák

Felfutóban a webpatikák

Az interneten keresztül legálisan csak recept nélkül kapható orvosságok vásárlására van lehetőség, ezeket is kizárólag patikáktól lehet beszerezni.

Magyarországon ugyanis egyedül a gyógyszertárak jogosultak internetes gyógyszer-kereskedelmi tevékenységet folytatni. A magukat webpatikaként hirdető oldalak közül ugyanakkor sok nem is igazi online gyógyszertár, mert sokféle gyógyterméket forgalmaz ugyan, de gyógyszert nem.

Egy éve még csak 19 patika vállalt netes megrendelésen keresztüli házhoz szállítást, számuk a szolgálat honlapjának tanúsága jelenleg meghaladja a harmincat.

A webpatikák legnagyobb részét budapesti gyógyszertár üzemelteti, de van debreceni, kőszegi, balatonalmádi, edelényi, sőt rumi patikának is netes gyógyszertára.

Az egyik legrégebbi netes gyógyszertár a homeopatika.hu, amelyet a fővárosi Gazdagréti Gyógyszertár működtet. Mint Antalné Borics Beatrix irodavezető a Világgazdaságnak elmondta, az internetes értékesítés ha lassan is, de biztosan növekszik, és bár mindössze a teljes forgalom fél százalékát teszi ki, a tulajdonosok folyamatosan fejleszteni, bővíteni tervezik a weboldalt és az online vásárlási lehetőséget. A webpatika homeopátis szerekre specializálódott, így nem csoda, hogy itt ezek a leginkább keresettek, ugyanakkor kozmetikumokat, gyógytermékeket is rendelnek tőlük. A házhozszállítás lehetőségét főleg a kismamák és a távolabbi kerületben élők értékelik és használják ki; az ősztől tavaszig terjedő szezonban havonta 150 megrendelést adnak le a homeopatika felületén.

A Vas megyei Arcanum gyógyszertár azonos nevű webpatikája ennél is több, havi 400-500 vevőt szolgál ki. Szabó Piroska gyógyszertárvezető úgy nyilatkozott: összforgalmuk 25-30 százalékát már az online értékesítés adja, amely nélkül már be kellett volna zárniuk hagyományos gyógyszertárukat. A kis falusi patikából az egész országból rendelnek, főleg kozmetikumokat és gyógytermékeket, a netes bevételnek csak mintegy tíz százaléka származik gyógyszerekből.

Vannak ugyanakkor olyan webpatikák is, amelyek lényegesen rosszabbul teljesítenek. Hajdú-Bihar megyében például úgy látszik, egyelőre kevesen élnek az online gyógyszervásárlás lehetőségével: a debreceni székhelyű webgyógyszertárnak például átlagosan fél évente egy vásárlója akad. Mint a patika vezetője elmondta, ők is inkább az akciós, illetve a másutt nem beszerezhető árukat keresik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk