Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Június 12. 08:00, csütörtök | Életmód
Forrás: ITE

Fényjárvány a hálószobákban

Fényjárvány a hálószobákban

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy alvás közben a túl sok fény egészségügyi veszélyekkel járhat. De hogyan lettek hálószobáink ilyen fényárban úszóak?

Rendszeresen jelennek meg figyelmeztetések az orvosoktól, hogy alvási körülményeink nem megfelelőek. Túl sok fényt kapunk az elektronikai berendezésekből alvás előtt. Nem töltünk elegendő időt az ágyban. Túl sok koffeint fogyasztunk. És most az újabb probléma: túl sok fény van a hálószobákban.

Egy friss tanulmány szerint a túl sok fény alvás közben elhízással járhat. A tanulmány 113 ezer nő alvási szokásait vizsgálva jutott erre a következtetésre. Az Oxford Egyetem által végzett felmérés szerint a mai hálószobákban elegendő fény van ahhoz, hogy keresztüllássunk rajtuk, ami az orvosi tanulmányok szerint túl sok, és már káros hatással lehet az egészségre – írja az alkonylámpa szakértője.

Dr. Derk-Jan Dijk az Alváskutató Intézet professzora szerint az embereknek: ”át kell alakítaniuk a hálószobáikat, lekapcsolni a lámpákat, hogy azok sötétebbé váljanak”.

De hogyan jutottunk el odáig, hogy a hálószoba világítása probléma legyen?

A Londoni Geffrye Museum kurátora Alex Goddard szerint a fény évszázadában élünk. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a házakon kívül egyre több a fény. Utcai lámpák, az autók fényei, hirdetőtáblák mind-mind fény ontanak ki magukból megzavarva szervezetünket.

Fényjárvány a hálószobákban

2009-en a Királyi Fényszennyezés Bizottság jelentése szerint Nagy-Britannia utcái évről –évre egyre világosabbak lesznek. Az éjszakai fény mennyisége évente 3%-kal növekedett az elmúlt évtizedben. Egy 2007-es felmérés szerint a megkérdezettek harmada szenvedett kialvatlanságban a kültéri erős fények miatt.

De nem csak a kültéri fények, hanem a lakberendezési trendek megváltozása is rontotta a helyzetet. Míg régen nagy nehéz sötétítőfüggönyöket használtak az emberek, addig mostanság a sötétítő és a reluxa a divat, „mert az könnyebb takarítani” – meséli a Guardian szakértője. Nem is beszélve arról, hogy a könnyű, de átlátszó anyagok egyre népszerűbbek, már olcsóságuk miatt is. Ezek viszont nem jó sötétítők.

Ráadásul egyre több a világító elektronikai berendezés a hálószobákban. Digitális órák, készenléti állapotban lévő berendezések, éjszakai lámpák és fények, és így tovább. Ráadásul a hálószobák falai is egyre világosabbak, és az ablakok is egyre nagyobbak.

Ha tehetjük, tegyük hát hálószobáinkat sötétebbé. Ügyeljünk a gyermekek nyugodt alvására is, az éjszaka is világító lámpák helyett használjunk mozgásérzékelős irányfényeket, amely megnyugtathatja gyermekeinket, de nem zavarja nyugodt alvásukat. Hálószobánkat pedig próbáljuk úgy alakítani, hogy valóban az legyen, amire eredetileg szántuk – a nyugodta alvás színtere.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.