Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Június 28. 08:28, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Fertőzés- és belvízveszély a Szentendrei-szigeten – ismét kitelepítések

Fertőzés- és belvízveszély a Szentendrei-szigeten – ismét kitelepítések

Ellepett 44 ingatlant a szenny- és a belvíz a Szigetmonostorhoz tartozó Horányban, ezért ki kellett telepíteni az érintetteket tegnap. A fúrt kutakból származó víz ivása kockázatos, ezért megtiltották.

A belvíz miatt 21 embernek el kellett hagynia az ingatlanját csütörtökön Szigetmonostoron - tájékoztatta a település vezetője az MTI-t. Molnár Zsolt (független) polgármester közölte: a Szigetmonostorhoz tartozó Horány 44 ingatlanját - főleg üdülőket - érinti a belvíz, amely miatt 21 embernek kellett kiköltöznie. Közülük hárman vették igénybe a megnyitott befogadóhelyet, a többiek rokonoknál, ismerősöknél kaptak szállást.

Kitelepítésre ott volt szükség, ahol a szennyvízaknák és a kutak is kiáradtak, és a víz az udvarban, a ház környékén van. Hozzátette: ezen a területen a fúrt kutakból származó víz ivása kockázatos, ezért megtiltották a fogyasztását, és az önkormányzat biztosít ivóvizet a lakosságnak. Azokon a részeken, ahol a szennyvízaknák kiöntöttek, mobil WC-ket helyeztek ki.

Molnár Zsolt megjegyezte, hogy a Duna hétvégi emelkedő vízszintje le fogja lassítani a talajvíz csökkenésének ütemét, de biztató, hogy csütörtökön már nem emelkedett a talajvíz szintje.

Spitz Alexandrának, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint 16 tűzoltó vett részt a munkálatokban, a Csalogány utcából az ártéri erdőbe szivattyúzták a vizet egy nagy teljesítményű és további öt szivattyúval, az érintett utcákat pedig fertőtlenítették.

Korábban - június 9-én - az árvíz miatt költöztettek ki Horányból 162 lakót, mert a község Szentendre felé eső oldalán egy magasparton átbukott a Duna, utat törve a lakott részek felé. Az áradás száz házat érintett. Két nap múlva, kedd délután 69-en visszaköltözhettek, majd folyamatosan térhettek haza további lakók is.

(fotón: így zajlott a védekezés a rekordárvízkor a Szentendrei-szigeten)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a