Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Szeptember 29. 19:15, vasárnap | Helyi

Festmények a rászorulókért

Festmények a rászorulókért

Két festményt ajánlott fel Bihon Győző festőművész a Szentendrei Szent Erzsébet Karitasz Közösség javára. Annak a szervezetnek, amely hosszú ideje a háttérben szerényen meghúzódva szolgálja a város rászoruló polgárait.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Bihon Győző jótékony célra ajánlotta fel valamely festményét. A Szentendrei Jazz- és Bornapok első estéjére meghirdetett árverésen az a két műalkotás került kalapács alá (Variációk a zenére I-II.), amelyek a Szentendre Éjjel Nappal Nyitva Fesztivál idején készültek. Az árverés is zenével körítve zajlott, köszönhetően Borbély Mihály klarinét és dzsesszzenész, a Vujicsics együttes oszlopos tagja lenyűgöző muzsikálásának.

A Variációk a zenére I. című alkotást többed magával közösen festette Bihon Győző, a Variációk a zenére II. című festményt pedig egymaga, méghozzá másfél óra alatt, Karácsony János augusztusi koncertje alatt, a színpad mellett.

Az árverés fővédnöke, Verseghi-Nagy Miklós is megköszönte a szép felajánlást, amely igazán jó kezekbe kerül a 27 éve folyamatos önkéntes munkát folytató Szentendrei Szent Erzsébet Karitasz Közösségnél. A polgármester jól ismeri a Karitasz tevékenységét, kiknek jószándékú munkáját karácsony környékén az Önkormányzat is támogatja.

A két festmény 40 illetve 50 ezer forintos áron kelt el. Szép fordulat volt az árverés végén, hogy amikor az egyik licitáló vevő megtudta, hogy pontosan milyen célokra szánja a Karitász a befolyt összeget, az 50 ezer forintos vételárat utólag megduplázta. Összesen tehát 140 ezer forint folyt be az árverésből.

„Az igazi szeretet az leleményes” – mondta Kivés Zoltán karitász vezető, s megköszönte a művészeknek mind a felajánlást, mind az árverés megszervezését. Elmesélte, hogy az egyházközség 30 tagja végzi önkéntesként a Karitászban folyó munkát, és járja a várost a nehéz körülmények között élő családok és rászorulók között. Élelem és gyógyszer segélyezés, ruha és alkalmi segítségkérések megoldása, téli tüzelő beszerzésében való támogatás, beteglátogatások, bevásárlások szervezése, orvoshoz való eljutás könnyítése, gyerekek táboroztatása – ezek a Karitász legfőbb tevékenységei.

Kivés Zoltán szavaiból az is kiderült, hogy a lelki támogatás sok ember számára még a tüzelőanyagnál vagy a hetekre elegendő tartósélelmiszernél is mindig fontosabb. Hosszú évekig csendben, a háttérben meghúzódva tették a dolgukat, de egy ideje kiléptek a falaik mögül, mert rájöttek, hogy nehéz úgy segíteni, ha nem tudnak róluk. Az árverésen befolyt összegből a szokott módon, a Karitász plébániájáról fogják eljuttatni a támogatásokat a rászoruló családoknak.

* * *

Két nappal cikkünk megjelenése után jött a hír: egy kedves olvasónk, miután a beszámolónkból tudomást szerzett Kivés Zoltán és önkéntes társainak tevékenységéről, maga is 100 ezer forintot ajánlott fel a Karitász tevékenységére. Ezúton is hálás köszönet érte a rászorulók nevében is!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.