Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2014. Szeptember 17. 07:13, szerda | Helyi

Figyelem! Vigyázzon, aki tűzifát vásárol!

Figyelem! Vigyázzon, aki tűzifát vásárol!

Hamarosan véget ér a nyár és a hűvös idő beköszöntével a fűtési szezon is megkezdődik. A legtöbben ilyenkor kezdik el beszerezni a télen meleget adó tűzifát.

Sajnos minden évben több bejelentés és feljelentés érkezik a Szentendrei Rendőrkapitányságra, amelyben a jóhiszemű tűzifa-vásárlók azért fordulnak a rendőrséghez, mert nem azt a minőséget és mennyiséget kapták, mint amit kifizettek. Sajnos egyre több esetben a csalás mellett jellemző az is, hogy a lerakodás közben értékek is eltűnnek a vásárló lakásából.

A hasonló eset elkerülése érdekében egy példatörténeten keresztül szeretnénk bemutatni a jóhiszemű embereket megtévesztő és megkárosító elkövetők módszerét, valamint a rendőrség tanácsait.

Egy kis településen platós tehergépkocsi járja az utcákat, melynek utasai a platóra felpúpozott, hasított tűzifát árulják. Hangosan kiabálva olcsó tűzifát kínálnak.

Az „olcsó tűzifa” ára minden esetben a környék tűzifát árusító vállalkozóinak ára alatti, esetenként akár több száz forinttal is. Ez már önmagában is gyanúra adhat okot.

A gyanútlan sértett a felkínált tűzifából 50-60 mázsát vásárol. (A kis tehergépkocsi valójában csak 8-10 mázsa fa szállítására alkalmas.)

A kis tehergépkocsikra csak nagyon kevés fa fér. A csalók ezt egy hitelesnek tűnő, saját mérleggel próbálják leplezni és nem hagyják, hogy a fát a vásárló maga is lemérje. Éppen ezért legyen rögtön gyanús, ha egy kis tehergépkocsiról 10 mázsa fánál többet próbálnak részünkre eladni.

Tűzifa Szentendre

A fa lepakolása után a munkások vizet kérnek, vagy egyéb indokkal bekéredzkednek a lakásba. Ott felmérik a helyet, majd rögtön a vásárolt áru kifizetésre terelik szót. Ekkor kifigyelik, hogy a sértett honnan veszi elő a pénzt, elterelik a figyelmét és eltulajdonítják a vásárló megtakarított pénzét.

Sok esetben előfordul, hogy a lakásba- különböző ürüggyel- bejutott tolvajok a pénz helyének pontos ismeretében egy pár percre elterelik a figyelmet és eltulajdonítják a maradék megtakarított pénzt. Soha ne vegyék elő értékeiket idegenek előtt, illetve ne engedjék be őket a lakásba.

A fa lepakolását követően a sértett szomszédja észreveszi, hogy az eladók csak 8 mázsa fát pakoltak le az 50 mázsa helyett. Rémülete akkor válik teljessé, amikor észreveszi, hogy megtakarított pénze is eltűnt a biztos rejteket jelentő szekrényből.

Sajnos megállapíthatjuk, hogy a legtöbb esetben a fenti példaesethez hasonló bűncselekményeket idős, egyedül álló személyek sérelmére követik el. Ezért kérjük a lakosságot, hogy ha hasonló esetet észlelnek a környezetükben lakó időseknél, segítsék őket tanácsaikkal, és ne hagyják, hogy sérelmükre bűncselekményt kövessenek el. A gyanús, fát kínáló gépkocsikról tegyenek bejelentést a Szentendrei Rendőrkapitányságon a 06-26/502-400-as telefonszámon, illetve az ingyenesen hívható 06-80-555-111 "Telefontanú" zöld számán (h.-cs.: 8-16, p.: 8-13), vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, hogy a hasonló példaesetek ne következhessenek be.

Összességében igaz az a régi közmondás „az olcsó, nem mindig olcsó”. A helyben ismert, tűzifát árusító vállalkozó lehet, hogy drágábban kínálja az árut, de megbízható minőségű és mennyiségű tűzifát kapunk érte.

Szentendrei Rendőrkapitányság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.