Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Május 31. 07:03, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Fitch: az EU elismerte, hogy túlzottak voltak a deficitcsökkentési célok

Fitch: az EU elismerte, hogy túlzottak voltak a deficitcsökkentési célok

Az Európai Bizottság, amely öt euróövezeti tagállam esetében javasolta az államháztartási hiány csökkentéséhez rendelkezésre álló idő meghosszabbítását, ezzel elismerte, hogy az előző deficitcsökkentési célok "túl ambiciózusak" voltak a recesszió és a növekvő munkanélküliség közepette - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint ugyanakkor a költségvetési szigorító intézkedések ütemének lazítása önmagában nem lesz elégséges a széles bázisú, fenntartható gazdasági növekedés eléréséhez a bankunió megteremtése és a szerkezeti reformok felé tett további lépések nélkül, mivel ezek is szükségesek az eurógazdaságok növekedési és munkahely-teremtési potenciáljának javításához.
A Fitch londoni közgazdászai felidézik csütörtöki elemzésükben, hogy a hitelminősítő márciusban meredeken, 0,4 százalékponttal rontotta az euróövezet idei gazdasági teljesítményére adott előrejelzését, és jelenleg 0,5 százalékos átlagos GDP-csökkenést vár a valutaunióban 2013 egészére. A cég ezzel együtt már akkor megjósolta, hogy Franciaország, Spanyolország és Hollandia nem tudja tartani idei deficitcsökkentési célját, és most mindhárom ország haladékot is kapott - hangsúlyozzák a Fitch Ratings elemzői.
A ház megítélése szerint mindez nem az államháztartási konszolidáció melletti uniós elkötelezettség visszafordítását jelenti, hanem hangsúlyáttolódást jelez a "hajszolt ütemű" takarékossági intézkedésekről a szerkezeti reformok felé. Mindez mutatja egyben, hogy növekszik a döntéshozókra nehezedő nyomás a munkanélküliség növekedésének megállítása és a gazdasági növekedés elősegítése végett.
Ez a hangsúlyeltolódás jelzi annak felismerését is, hogy a kiigazításhoz idő kell, és reális célokat kell kijelölni. Ez utóbbi mindenesetre jobb, mint olyan szigorúbb költségvetési célok meghatározása, amelyek aztán rendre nem teljesülnek - áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében.
A hitelminősítő szakértői hangsúlyozzák ugyanakkor azt is, hogy ha a deficitcsökkentési célok határidőit ismétlődően kiterjesztgetik, az aláásná az új euróövezeti költségvetési keretekbe vetett bizalmat.
Más nagy londoni házak igen borúlátó előrejelzéseket tartanak érvényben az euróövezeti kilátásokkal kapcsolatban.
A Moody's Investors Service - a világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja - minap Londonban ismertetett globális makroelőrejelzésében azt valószínűsítette, hogy az euróövezet a korábban vártnál is mélyebb és hosszabb recessziót él át.
A Moody's az euróövezet déli perifériájának összes gazdaságában mély recessziót vár az idén, és 2014-re sem jósol számottevő növekedést ebben a térségben. A cég közgazdászai sávos rendszerű előrejelzésük alapján Spanyolországban 1,0-2,0 százalékos, Portugáliában és Olaszországban egyaránt 1,5-2,5 százalékos, Görögországban 5,0-6,0 százalékos GDP-zuhanást jósoltak 2013-ra.
A Moody's elemzőinek várakozása szerint több euróövezeti gazdaság GDP-értéke hosszú évekig a pénzügyi válság előtt mért legutóbbi csúcsszintek alatt marad. A ház szakértőinek megfogalmazása szerint ez lesz majd Európa "elvesztett évtizede".
Ugyanezt állapította meg nemrég egy másik nagy londoni gazdasági elemzőház is.
A Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai az euróövezet kilátásairól összeállított elemzésükben kimutatták, hogy a globális pénzügyi válság öt évvel ezelőtti elhatalmasodása óta eltelt húsz negyedévből tízben visszaesett az euróövezet gazdasági kibocsátása, és a cég szerint valószínűleg 2017-ig is eltarthat, mire a valutauniós gazdaság teljesítménye visszatér a válság előtti szintre.
A CEBR elemzői szerint ez azt jelenti, hogy az euróövezet növekedési szempontból "egy elvesztett évtized közepén jár".

Címkék: Világgazdaság-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése