Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2016. November 15. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: Szentendre Önkormányzata

Fórum az izbégi fejlesztésekről

Fórum az izbégi fejlesztésekről

Az izbégi lakosok kezdeményezésére tartottak fórumot november 10-én.

A fórum fő napirendi pontja a megújuló településszerkezeti terv és a Helyi Építészeti Szabályzat ismertetése, konkrétabban a tervezett tehermentesítő út nyomvonalának megvitatása volt. Az érdeklődést mutatja, hogy az általános iskola ebédlője teljesen megtelt az érintett lakosokkal.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester bevezetőjében elmondta, hogy bár a fórum témája a tehermentesítő út nyomvonalának kérdése, de tágabb kérdéskörről van szó, az egész településrész megújulásáról. A tehermentesítő utak megépítésére nincs reális esély a közeljövőben, mert jelenleg nincs rá forrás. Régiónk ilyen szempontból hátrányos helyzetben van, ennek ellenére voltak nagyobb fejlesztések városunkban, mint a rendelőintézet felújítása, közintézmények és társasházak energetikai korszerűsítése. A városvezetés számára az egyik legfontosabb feladat a fejlesztési források biztosítása, az évi hatmilliárd forintos költségvetés 10%-át fordítják erre a célra. A legfrissebb hír, hogy 70 millió Ft-ot nyertek a városi csónakház felújítására. A polgármester pontosította az elnevezést: nem elkerülő, hanem tehermentesítő út a jó meghatározás, mert nem elkerüli a várost, hanem gyűjtőút funkciója lenne.

Aba Lehel főépítész prezentációját az Izbégre vonatkozó szabályozási kérdéseket tágabb körből közelítette meg, összefüggésben az országos és a budapesti agglomerációra vonatkozó rendezési tervekkel. Mint mondta, a képviselő-testület tavaly fogadta el az Integrált Településfejlesztési Stratégiát, illetve a Településfejlesztési Koncepciót, amelyek azt a jövőképet vázolják, amit a város hosszú távon szeretne megvalósítani, míg a településszerkezeti tervben a rövid távú elképzeléseket, a konkrét építési jegyeket jelenítik meg. Ennek a véleményezési anyaga várhatóan decemberre készül el.

Mint mondta, városunk egyik fő gondja az óriási átmenő forgalom a 11-esen, ráadásul az összes út ide csatlakozik, alig van alternatíva az elkerülésére. Évtizedek óta téma a nyugati tehermentesítő út megépítése, amely részben átvenné a forgalmat a 11-es úttól. Ezután bemutatta a tehermentesítő-, illetve összekötő út tervezett nyomvonalát, s mind mondta, az utóbbit a lakosok kérésére már elvetették.

  • A lakosok elmondták, hogy szerintük az összekötő út felesleges, és örülnek, hogy kikerült a tervből, de nem értenek egyet a Pásztor utca bekötésével sem, mert szeretnék megvédeni az utca kertvárosi nyugalmát, és nem akarják, hogy itt haladjon el a Skanzenbe irányuló forgalom.
  • Egy lakos megkérdezte, hogy kiválthatná-e a tehermentesítő út megépítését, ha a 11-es út közlekedését optimalizálnák (zöldhullám, balra kanyarodáshoz sáv kijelölése), felújítanák a városi úthálózatot, és alközpontokat építenének ki a településrészekben. Aba Lehel szerint a 11-es út kiváltása nehéz, hiszen naponta több tízezer autó halad át rajta, a forgalom folyamatosan nő. Szerinte a Pásztor utcának az elhelyezéséből adódóan részt kellene venni a városi közlekedésben. Érthető, hogy ez rossz az utca végén lakóknak, sokaknak viszont előnyös.
  • Az egyik lakos térképen illusztrálta a tehermentesítő út gyenge pontjait: több helyen érinti a Natura 2000 területeket, átszeli a patakokat, és két helyen keresztezi a HÉV-vonalát. Ráadásul szerinte az építkezés következtében megváltozna a területre jellemző légáramlat is, ami életminőség-romlással járna. Egy másik lakos azt kérdezte, hogy meddig lehetséges még a helyi közlekedés terhelése, miért ad ki a város új építési engedélyeket, s mikor készül már egy tanulmány, amely kimondaná, hogy a város megtelt.

A polgármester szerint a lakossági igények önmagukban ellentétesek: vannak, akik lakóövezetté akarnak nyilváníttatni területeket, mások pedig korlátoznák ezt. Mindenki szeretne közlekedni, de az útépítés ellen tiltakoznak az érintett lakosok. A 11-es út belterületi szakaszán kerékpárnyomot festenek fel, ez szintén ellentétes reakciókat váltott ki, vagyis lehetetlen valamennyi igényt kielégíteni. Szerinte a város mostani zsúfoltsága húsz évvel ezelőtti döntések következménye, pl. Pismány beépítését is akkor tették lehetővé. Ha pedig korlátoznák a jelenleg belterületi építési telkeknek minősített ingatlanok beépíthetőségét (amit korábban a HÉSZ építési területté minősített), a városnak kártérítést kellene fizetnie.

Aba Lehel elmondta, hogy 2014-ben elfogadott szabályozásmódosításban korlátozták a fejlesztési lehetőségeket a természeti értékek megóvása érdekében. Szerinte is jobb lenne nem megépíteni a tehermentesítő utat, de a 11-es út forgalmának csökkentése egyelőre más módon nem megoldható.

  • A lakosok érdeklődtek, hogy milyen fázisban tudnak beleszólni a tervezési folyamatba. A polgármester elmondta, hogy a terveknek még keresztül kell mennie egy hatósági engedélyeztetési folyamaton is, de erre jelenleg nincs forrás. Ígéretet arra, hogy az engedélyezési eljárás menetét a városi honlapon közzé teszik. Egy lakos szerint a felettes szervhez, tehát a kormányhivatalhoz is lehet fordulni szakmai érvekkel alátámasztott kifogásokkal.
  • A téma lezárásaként a lakosok megkérdezték, hogy a városvezetésnek van-e szándéka a tervezés visszavonására. A polgármester kijelentette, hogy van erre szándék, a lakók kérésére az egyik út nyomvonalának a tervét már el is vettek. A tervezés még nem jutott a hivatalos véleményezési szakaszba, ez év végére várható, és minimum 30 napos időszak lesz, amit meghirdetnek a honlapon és az újságban, de a lakosok már most elküldhetik írásban a véleményüket.
  • Szóba került még az izbégi iskola környékének fejlesztése, mert jelenleg reggel és délutánonként nagyon balesetveszélyes a nagy autóforgalom miatt. Dombay Zsolt, a körzet képviselője elmondta, hogy a tárgyalás már folyamatban van az út fenntartójával, a Magyar Közút Zrt.-vel, hogy lámpás átkelőt építsenek ki. A parkolási problémát azért nehéz megoldani, mert nincs szabad terület. Régi igény a Vasvári út aszfaltozása, ezt 2017-re tervezik. Elmondta, hogy januárban évértékelő fórumot tart az idén teljesített, illetve az előttük álló feladatokról.

Fotó, cikk: Szentendre Önkormányzata

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 10:02, kedd | Belföld

Éjfélkor jár le az szja jóváhagyásának határideje

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Nagy István: már 184 millió új fát ültettünk erdeinkben

Tartósan sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet az országfásítási program 2019-es meghirdetésével: az elmúlt öt évben 184 millió új fát ültettünk el

2024. Május 21. 06:00, kedd | Életmód

Meteorológia: nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon

Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden a Dél-Dunántúlon - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.