Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Június 11. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Híradó.hu

Galambháború Szentendrén

Galambháború Szentendrén

5 galambász 500 madara keseríti 120 család életét a Duna-parti városban, mondja egy lakó, nem ötszáz, és minden rendben van, mondja a jegyző.

A tenyésztőnek öröm, a szomszédnak nyűg. A galambászat olyan szenvedély, amit a környezet nem mindig tolerál. Néhány hónappal ezelőtt a Hajnaltáj számolt be arról, hogy valaki légpuskával lövöldözi a galambokat Ajkán, néhány napja pedig Szentendréről jött a hír egy közel tíz éve húzódó vitáról.

A műsorhoz forduló panaszos szerint a környezetükben öt galambász is tevékenykedik, a törvényben megengedett száz-száz, azaz összesen 500 madárral, ez pedig 120 család életét keseríti meg, hiszen a tetőablakokat nem lehet kinyitni, a kimosott ruhát nem lehet kiteregetni, az esővizet felfogni.

Gerendás Gábor, Szentendre jegyzője azt mondja, a panaszos valamennyi, a 2008-ban indult ügyben érkezett bejelentését kivizsgálták, de a szakhatóságok minden egyes alkalommal mindent rendben találtak. A kormányhivatal és az ombudsman is vizsgálódott, de ezek is azt állapították meg: az önkormányzat mindent megtett, amit tehetett. Szerinte egyébként az ötszáz madárnál kevesebb, legfeljebb 180 galamb van csak a környéken.

Az önkormányzat azt is javasolta a panaszosnak, forduljon bírósághoz egy birtokperben, hiszen, ha bizonyítani tudja, hogy az őt érő zavaró hatás olyan mértékű, amit a törvények szerint már nem kell elviselnie, bár a jogszabályi előírásoknak megfelel, megtiltható a galambtartás. A galamb egyébként a kedvtelésből tartott állatok körébe tartozik, így az önkormányzat nem tilthatja meg a tartását, ha az egyébként megfelel az előírt követelményeknek.

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.