Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 13. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Gerincvelőből diagnosztizálható a szklerózis multiplex

Gerincvelőből diagnosztizálható a szklerózis multiplex

A gerincvelő folyadékból kimutathatók a szklerózis multiplex korai jelei, ami segítheti a titokzatos betegség korai szűrését, diagnosztizálását - állapította meg egy új amerikai tanulmány, amelyről a R&D Magazine számol be. Bár a tanulmány kis méretű és biztosabbat csak további, nagyobb kutatás után tudnak mondani, az eredmények azt mutatják, hogy a betegség már korábban károsítja az idegrendszer bizonyos területeit, mint azt korábban gondolták.

A szklerózis multiplex olyan idegrendszeri betegség, amelynek tüneteként zsibbadás, járási nehézségek, látásproblémák léphetnek fel, s ezek hol erősebben, hogy gyengébben jelentkeznek. A betegségre vannak kezelési módszerek, gyógymód azonban nincs. Az orvosok előtt az SM oka ismeretlen, csupán annyit tudnak, hogy az idegsejteket borító mielin fokozatos csökkenése zavarokat okoz az agy és a gerincvelő által a szervezet többi részébe közvetített információk áramlásában. Ez okozza az említett tüneteket.

Mivel a korai jeleket az agyi képalkotó vizsgálatokkal nehéz észrevenni, ezért a betegség diagnosztizálására csak annak későbbi stádiumában kerül sor. Jelen kutatás keretében ezúttal a gerincvelő folyadék vizsgálatát használták fel kiindulási pontként.

Dr. Steven Schutzer, a tanulmány vezetője kilenc olyan páciens gerincvelő folyadékát elemezte, akiken a betegség korai tüneteit tapasztalták. Egy speciális nagy teljesítményű technológia segítségével fehérjék olyan csoportját fedezte fel, amellyel felismerhető volt az SM korai jele.

Amennyiben nagyobb létszámon végzett kutatások igazolják a mostani eredményt, a korai tünetekkel orvoshoz forduló pácienseket a gerincvelői folyadék gyors mintavételével lehetne szűrni a szklerózis multiplexet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során