Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 24. 14:55, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Így lassíthatja az öregedést

Így lassíthatja az öregedést

Jobban teljesítettek a memóriateszteken azok az emberek, akiknek az étrendje gazdag volt kolinban, és kisebb eséllyel jelentkeztek agyukban demenciára utaló jelek is – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

A kolin a B-vitamin-komplexek közé sorolható fontos tápanyag, olyan ételekben fordul elő, mint a tengeri halak, a tojás, a máj, a csirke és egyes hüvelyesek. Rhoda Au kutatásvezető, a Bostoni Egyetem orvosi karának munkatársa szerint az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy az étrend befolyásolhatja, a megfelelő ételek fogyasztása pedig lassíthatja az ember öregedési folyamatait.

A kutatók egy hosszú távú követéses vizsgálat adatait elemezték, amelyben 1400, 36 és 83 év közötti ember vett részt. A tanulmányba bevont önkéntesek 1991 és 1995 között részletes kérdőívekben számoltak be étrendjükről. Ezt követően 1998 és 2001 között memóriateszteket töltöttek ki, a kutatók felmérték különböző kognitív képességeiket, és mágneses rezonanciás készülékkel (MRI) térképezték fel agyukat.

Étrendjük kolintartalma alapján négy csoportba osztották a résztvevőket. A memóriateszteken a felső negyedbe tartozó emberek átlagosan jobban teljesítettek, mint a kolinbevitel szempontjából az alsó negyedbe sorolt önkéntesek. Au ugyanakkor hozzátette, hogy a teljesítményben tapasztalt különbség kicsi volt, a mindennapi életben talán észre sem lehetne venni.

Arra azonban felhívta a figyelmet az eredmény, hogy a tartósan elégtelen kolinbevitel idős korra hozzájárulhat a gyorsabb szellemi leépüléshez. Az MRI vizsgálatok során a több kolint fogyasztók agyában kisebb valószínűséggel találtak olyan területeket, amelyekben a fehérállomány túlzott intenzitása volt látható. Ez a jelenség az agyi erek kezdődő problémájára, a demencia emelkedett kockázatára utalhat.

A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertették szerzői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére