Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 19. 17:15, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Gyógyszerhatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítőkre figyelmeztet az ÁNTSZ

Gyógyszerhatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítőkre figyelmeztet az ÁNTSZ

Két gyógyszerhatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítő miatt adott ki gyorsriasztást a spanyol gyógyszerhatóság. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felhívja a lakosság figyelmét: a készítmények jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

Az ÁNTSZ szerdán honlapjára felkerült közlemény szerint a Spanyol Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Hatóság arról értesítette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Főigazgatóságát, hogy a Women’s Phytoestrogen Formula lágykapszula elnevezésű – gyógyszernek nem minősülő – készítmény feltehetően klóramfenikol gyógyszer-hatóanyaggal szennyezett, a Hydravax High Potency Diuretic Weight Loss Solution, 45 kapszula elnevezésű készítmény pedig triamteren gyógyszer-hatóanyagot tartalmaz.
Az összetevők nem szerepelnek a készítmények címkéjén és tájékoztatójukban, a készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére - hangsúlyozták.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tájékoztatása alapján, a jelzett készítményeket étrend-kiegészítőként Magyarországon nem jelentették be. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy a készítmények akár interneten keresztül is megrendelhetőek, az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a gyógyszernek nem minősülő készítmények, így az élelmiszer kategóriába tartozó étrend-kiegészítők gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.
Az ÁNTSZ azt kéri, hogy ha a nevezett készítmények forgalmazását észlelik - "a lakosság egészségének védelme érdekében" – jelezzék az illetékes Fővárosi, illetve Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek, hogy a hatóságok mielőbb intézkedhessenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.