Városlista
2021. szeptember 21, kedd - Máté

Hírek

2012. Február 08. 08:09, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Gyorsabban öregszik a „dohányos agy”

Gyorsabban öregszik a „dohányos agy”

A dohányos férfiak szellemi képességei idősödve gyorsabban hanyatlanak, mint nemdohányzó kortársaiké, olyannyira, hogy akár tíz évvel öregebbnek tűnik a „dohányos agy” – állapították meg brit kutatók.

Egy nagyszabású, hosszú távú követéses vizsgálat eredménye szerint miközben a nőknél nem mutatható ki összefüggés a kognitív hanyatlás és a dohányzás között, a dohányzó férfiaknál korán, már 45 éves kor körül felbukkanhatnak a későbbi demenciára utaló előjelek.

A dohányzás tüdőrákot és krónikus légzőszervi problémákat okozhat, a szív- és érrendszeri betegségek vezető kockázati tényezője,az Egészségügyi Világszervezet szerint „az egyik legnagyobb közegészségügyi fenyegetés, amellyel valaha szembe kellett néznie a világnak”. A mostani tanulmány arra utal, hogy a fentieken túl a szellemi teljesítményre is káros hatással van a dohányzás, akár már a 45. életév környékén. Severine Sabia kutatásvezető, a University College of London munkatársa úgy véli, a nemek közti különbözőséget az okozhatja, hogy a férfi dohányosok több cigarettát szívnak el.

Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 5099 férfi és 2137 nő adatait elemezték, akik valamennyien a Whitehall II. elnevezésű, brit köztisztviselők egészségét nyomon követő vizsgálat résztvevői voltak. Az első kognitív tesztek idején a vizsgálatba bevont emberek átlagos életkora 56 év volt, majd tíz év leforgása alatt még kétszer értékelték szellemi teljesítményüket. „Egy 50 éves dohányos férfi hasonló szellemi hanyatlást mutat, mint egy 60 éves, korábban soha nem dohányzó férfi” – magyarázta megállapításaik lényegét Sabia.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 21. 15:02, kedd | Belföld

Újabb rangos elismerést kap Karikó Katalin

Karikó Katalin és a világhírű magyar tudóst alkalmazó biotechnológiai cég, a BioNTech alapító-igazgatói kapják 2022-ben az egyik legrangosabb német tudományos elismerést, a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjat

2021. Szeptember 21. 14:02, kedd | Belföld

Fagyott az éjjel

Fagyott az éjjel, idén ősszel először mértek mínusz hőmérsékleti értéket - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

2021. Szeptember 21. 12:00, kedd | Belföld

Bemutatták a Fekete Istvánról szóló filmet

Egészestés dokumentumfilm készült Fekete Istvánról, számos regény, ifjúsági könyv és állattörténet életre hívójáról, a magyar erdész-vadász irodalom elismert művelőjéről.

2021. Szeptember 21. 08:56, kedd | Belföld

A veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdik tárgyalni a képviselők

Az Országgyűlés kedden kezdi tárgyalni a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet 2022. január 1-jéig történő meghosszabbításáról szóló kormányzati javaslatot.