Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 28. 09:55, szombat | Helyi
Forrás: lvp/fotó: szentendreihirek.hu

Hadtörténeti esték a V8-ban - ismeretterjesztő előadássorozat

Hadtörténeti esték a V8-ban - ismeretterjesztő előadássorozat

Ismeretterjesztő, hadtörténeti előadássorozat indult Szentendrén a V-8-ban. A szentendrei Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület szervezésében egyebek közt katonasírokat és hadi emlékhelyeket ismerhetünk meg.

A 2011-ben alakult meg a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, melynek elsődleges célja, a magyar katonasírok és hadi emlékhelyek felkutatása, azok rendbetétele, gondozása, emellett síremlékek illetve emlékművek emelése, karbantartása, a hadiesemények során eltűntek felkutatása. Mindezen felül az egyesület kutatja a hadiesemények helyszíneinek történetét és helyét, terjeszti és bemutatja az ismereteket, helytörténeti-hadtörténeti kiállításokat, találkozókat valamint ifjúsági táborokat szervezés.

Az egyesület tavalytól már civilszervezetként kutatja a magyar katonasírokat, idéntől pedig mindezt a Honvédelmi Minisztériummal együttműködve és annak megbízásából végzi Kárpátalján. A szentendrei székhelyű szervezetnek jelenleg tizenöt tagja van, elnöke Hangácsi István nyugállományú honvéd mérnök alezredes.
Az egyesület a kutatásokról ingyenes ismeretterjesztő előadássorozatot szervez Szentendrén a V-8-ban. Az első rendezvényen csütörtökön Hatos Gyula, Kele Andor, Debreceni Mihály „Ott a messzi Donnál…” című 50 perces dokumentumfilmjét nézhették meg az érdeklődők, majd beszélgethettek az alkotókkal, a meghívott vendégekkel, Illésfalvi Péter hadtörténésszel, Lippai Péter honvéd ezredessel.

Következő előadások:

Október 24. csütörtök, 18.00
Az Árpád vonal. Dr. Szabó József János hadtörténész előadása.
November 28. csütörtök, 18.00
Budapest ostroma 1944-45. Dr. Ungvári Krisztián történész előadása.
Január 23. csütörtök, 18.00
Magyar hadifoglyok a II. világháborúban és azt követően. Dr. Bognár Zalán történész előadása.
Február 27. csütörtök, 18.00
Doberdó. „Akik jártak Doberdónál” c. 50 perces dokumentumfilm vetítése, beszélgetés az alkotókkal. Meghívott vendégek: Pintér Tamás történész, Rózsafi János és Stencinger Norbert kutatók, Kele Andor operatőr.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni