Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Február 21. 07:11, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Halállistát készített Breivik

Halállistát készített Breivik

A norvég ámokfutó, Anders Behring Breivik halállistát készített 12 norvég „áruló” politikus likvidálásáról, és 30 célpontot akart megtámadni

Beleértve a királyi palotát és az Amnesty International nemzetközi szervezet norvégiai irodáját – adta hírül hétfőn a Verdens Gang oslói napilap által kiszivárogtatott rendőrségi dokumentumra hivatkozva a The Telegraph című brit napilap hírportálja.

A szélsőjobboldali norvég, aki tavaly nyáron 77 embert ölt meg egy pokolgépes támadás és egy fegyveres akció során, a rendőrségnek elmondta, hogy eredetileg vezető politikusokat és szervezeteket akart célba venni, akiket azzal vádolt, hogy teret engedtek Norvégia muzulmán kolonizációjának.

A norvég napilap birtokába jutott dokumentum szerint Breivik fontossági szempontok alapján A, B és C kategóriába sorolta jövendő áldozatait. A legfontosabb 12 célpontot tömörítő lista élén Gro Harlem Brundtland szociáldemokrata politikus, volt norvég miniszterelnök állt, aki később a klímaváltozás ügyeiért felelős ENSZ-megbízottként vált ismertté.

A rendőrségnek tudomására jutott, hogy Breivik meg akarta támadni a norvég királyi palotát, a kormányzó Munkáspárt székházát és az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet irodáját, valamint 15 ökumenikus és menekültügyi szervezetet.

Paal-Fredrik Kraby ügyész ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: számos előjel utalt arra, hogy Breivik további bomba- és fegyvertámadást tervezett, ilyen jel a merénylő ingatlanján talált robbanóanyag mennyisége. A kihallgatás során Breivik azt állította, hogy nem egy, hanem három–négy autót akart felrobbantani Oslóban.

Odd Ivar Green, a vádlott egyik védőügyvédje szerint a rendőrségnek ki kellene derítenie, hogy a szóban forgó tervek mennyiben voltak valósak.

A szélsőjobboldali merénylő július 22-én autóba rejtett pokolgépet robbantott a norvég belvárosban, ahol nyolc ember veszített életét, majd rendőrnek öltözve Utøya szigetére utazott, ahol 69 ember életét oltotta ki a Munkáspárt ifjúsági táborában.

mno / MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt