Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Május 15. 10:50, szerda | Helyi
Forrás: lvp/Ferenczy Múzeum

Hamarosan átadják a megújult Pajor-kúriát - FOTÓK

Hamarosan átadják a megújult Pajor-kúriát - FOTÓK

Hamarosan átadja a Ferenczy Múzeum új épületét, a Pajor-kúriát, a közelmúltban ugyanis elkészült az épület bővítése és felújítása. A múzeum segítségével felidézzük a kúria és névadójának történetét.

A tervek szerint június 18-án, a Ferenczy ikrek születésnapján adja át a felújított Pajor-kúriát a Ferenczy Múzeum, ezt korábban az intézmény igazgatója fejtette ki. Kálnoki-Gyöngyössy Márton hozzátette, hogy rendkívül fontos állomás lesz ez Szentendre életében, hiszen már jó ideje nem volt ilyen nagyszabású kulturális beruházás a közép-magyarországi régióban. A múzeumi épület mintegy nyolcszázmillió forintos ráfordítással újult meg, mely során a teljes korszerűsítés mellett helyreállították az emeleti teremsort, a homlokzatokat, valamint a kert felől egy új épületszárny is épült. A kúriában az elképzelések alapján láthatóak lesz egyebek mellett Szentendre 20. századi képzőművészeinek alkotásai valamint a Ferenczy család művészete is.

A Pajor-kúria története (Forrás: A Ferenczy Múzeum Facebook oldala)
A Pajor-kúria névadója Pajor Gáspár, aki 1766-ban vagy 1767-ben született a Gömör megyei Királyiban református vallású nemesi családban. 1787–1788-ban kezdte meg Pesten jogi tanulmányait, majd az 1788-1789-es tanévben beiratkozott az egyetem orvosi karára is.

Pajor Gáspár személye a magyar irodalomtörténetében is ismert. A pesti orvosnövendék 1794-95-ben segített barátjának, Kármán Józsefnek az Uránia című, csak három számot megélt irodalmi folyóirat szerkesztésében.

Pajor Gáspárt 1795. december 19-én avatták orvossá, majd már, mint gyakorló orvos telepedett le Szentendrén, ahol feleségül vette Lovcsánszky Ilonát, aki a város egyik legjelentősebb kereskedőcsaládjából származott.

Azt, hogy mikor szerezte meg vagy építette a nevét viselő kúriát, nem tudjuk biztosan, csak sejthető, hogy az 1800-as évek elején, Pajor Gáspár nemességét ugyanis Pest vármegyében 1804-ben jegyezték be és 1818-ban már, mint táblabírót említik. Pajor Gáspár 1840 májusában bekövetkezett haláláig Szentendrén élt. (A képen a Pajor család címere látható.)

Hamarosan átadják a megújult szentendrei Pajor-kúriát Az 1930-as években az épület a Jókai református iskolának adott otthont. Ez az iskolát kis fákkal ábrázoló fotó köszön vissza a korszak csaknem minden képeslapján. (Képeslap részlete Weszelits András gyűjteményéből.)

Hamarosan átadják a megújult szentendrei Pajor-kúriát

Az épületet a Pajor családtól a szentendrei Jókai Református Gimnázium kapta meg, és leánykollégiumot tartott fenn benne. A fotón az 1932-1933-as év végzős leányosztálya látható. A felvétel a déli szárny előtt az udvaron készült. A bal felső részen a csengő látható, amelynek ma már csak a váza van meg.

Hamarosan átadják a megújult szentendrei Pajor-kúriát

A Pajor-kúria történetének sötét lapjai közé tartozik, hogy a II. világháború alatt munkaszolgálatosok gyűjtőhelyeként is működött. Ide vonult be második munkaszolgálatára Radnóti Miklós is 1942. július elején.

Az 50-es évektől, az államosítás után rövid ideig a helyi rendőrség használta, majd a 2000-es évek közepéig a Szentendrei Járási Földhivatal működött itt.

A Pajor-kúriában ezután mintegy három éven keresztül a szentendrei AGY Iskola képzőművészeti szakiskolája folytatott oktatási tevékenységet. Ezt követően éveken át elhagyatottan állt, közben pedig folyamatosan romlott az épület állapota.

A Pajor-kúria azonban a kívül-belüli megújulással megkezdődhet az újkori története. A képen a megnövelt fogadó tér építési fázisai láthatóak a belső udvarból fotózva.

Hamarosan átadják a megújult szentendrei Pajor-kúriát

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.