Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Június 18. 06:00, szombat | Külföld
Forrás: Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

Három feltételezett szélsőséges menedékkérőt fogtak el Ausztriában

Három feltételezett szélsőséges menedékkérőt fogtak el Ausztriában

Az ausztriai Tirol tartományban elfogtak három feltételezett szélsőséges menedékkérőt, akik a vád szerint szíriai és iraki terrorista szervezetben harcoltak - közölte pénteken a tartományi rendőrség.

"Nem engedjük, hogy bűnözők vagy terroristák bejöjjenek az országba és veszélyeztessék a biztonságot" - jelentette ki Günther Platter, Tirol tartományi vezetője. Hangsúlyozta továbbá, hogy mindent meg fognak tenni a lakosság biztonsága érdekében. Mint fogalmazott: ez a letartóztatás is megmutatja, hogy milyen fontos a határ mentén végzett rendőri ellenőrzés.

A tiroli rendőrség közlése szerint eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy a három férfi Ausztriában vagy Európában akart volna elkövetni terrorista cselekedetet. Továbbá arra sem találtak bizonyítékot, hogy szélsőséges eszméket hirdettek volna, vagy embereket szerveztek volna be iraki vagy szíriai harcokhoz. A három férfi még a tavalyi nagy menekültáradat előtt érkezett az országba - hangsúlyozta a rendőrségi szóvivő.

A két iraki és egy szíriai férfi három különböző tiroli menekültbefogadó központban kapott szállást. A 19 és 28 éves irakiakat és 27 éves szíriai menekültet előzetes letartóztatásba helyezték. A két iraki férfi még nem volt hajlandó vallomást tenni.

A szíriai férfit azzal gyanúsítják, hogy 2011 és 2014 között két radikális szervezetben harcolt Bassár el-Aszad szíriai elnök által vezetett rezsim ellen és húsz ellenséges harcost ki is végzett.

A 28 éves iraki a vád szerint egy szélsőséges csoportban harcolt, továbbá 2014 és 2015 közötti időszakban több embert meg is ölt. A 19 éves iraki fiú szintén Irakban segítette egy szélsőséges csoport munkáját.

Tirol tartományban idén május végéig 6200 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Májusban a Brenner-hágónál 105 menekült jött át gyalog a határon. A tartományban 1,2 százalékkal nőtt a kisebb bűncselekmények száma, amely kisebb növekedést jelent, mint ami országos szinten tapasztalható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése