Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Augusztus 24. 13:31, péntek | PR

Használjunk OSB-t a zsindely alá?

Használjunk OSB-t a zsindely alá?

A zsindely egy igazán tartós és ellenálló tetőfedési mód, amit könnyű elkészíteni, nem feltétlenül igényli szakember felügyeletét. Hogy mindezt hogyan csináljuk? Bemutatjuk röviden.

A zsindelyezés alá a legtöbb esetbenOSB lapot használnak, mivel számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Ilyen például, hogy ha túl van a felületkezelésen, akkor más jöhet bármilyen nedvesség, szél vagy hőkülönbség, nem tud bejutni rajta. Mivel szilárd és költséghatékony, ezért előszeretettel alkalmazzák az építészet minden területén. Csak, hogy példát említsünk, népszerű felhasználási módjai közé tartozik a könnyű szerkezetes házak építése, bútorok polcok készülhetnek belőle, sőt még akár szauna is. Zsindely alá szintén népszerű az OSB, mivel nem kell ragasztani, gyalulni, sem felületkezelést nem feltétlen igényel, és mindenképp egy sima felület, amire könnyen tapad a zsindely. Fontos megjegyezni, hogy míg nem kerülnek felhasználásra, minden esetben nedvességtől elzárva tároljuk, valamint takarjuk le, hogy ne legyen szennyezett a felülete.

A zsindely roppant népszerű tetőfedési mód itthon, mivel könnyű, rugalmas, remekül alkalmazkodik és jól lehet vele dolgozni. A legfontosabb természetesen, hogy nem engedi be a port és a nedvességet. Nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy nem rendelkezik önálló tartással, így mindenképp kell alá egy fogadófelület, egy merevítés. Ha zsindely minősége jó, akkor a jól kiválasztott OSB-lappal együtt alkalmazva, nem lőhetünk mellé, remek tetőt készíthetünk. A zsindely, összetételét tekintve színes palaőrleményből áll, oxidált bitumennel és üvegfátyollal valamint kőzúzalékkal.

Hogyan kezdjünk neki?

Ha már megvettük a zsindely alá ideális, 12 milliméteres OSB lapokat, akkor mindenképp nézzük át, hogy azok egyenesek-e és ha lefektetjük őket egymás mellé, akkor egy síkben illeszkednek-e. Amennyiben igen, akkor már rögzíthetjük is őket a kívánt helyre, a szarufákra. Ha esetleg megázott volna a tetőfedés előtt, alaposan szárítsuk ki őket, mielőtt rátennénk a zsindelyt. Amennyiben egy olyan padlásteret fedünk be, ahol nincs fűtés, és nem is tervezünk a későbbiekben sem, akkor mindenképp kell szellőzőnyílást kialakítani. Ezen felül pedig az OSB lapok között 3 milliméter tágulási hézagot kell hagyni, hogy szükség esetén az anyag tudjon tágulni.Ahová az OSB lapok illesztése esik, ott minden esetben egy alátámasztással kell rendelkeznie a szerkezetnek, tehát laponként kettővel. A zsindely felfogatására általában kapcsolást vagy szögelést célszerű alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy 30 centinként egy 51 milliméteres szeggel kell odafogni.

Fontos tudnivaló így a végére, hogy ez a leírás sem helyettesíti a szakemberek által létrehozott és elkészített terveket, valamint az azok alapján történő elkészítést. Mivel minden tető speciális, így a tervezést és kivitelezést is komolyan kell venni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.