Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 23. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hatszázmillió euró lehet az E.ON-üzletág ára

Hatszázmillió euró lehet az E.ON-üzletág ára

A Napi Gazdaság információja szerint a Magyar Villamos Művek a korábban kiszivárgott 800 millió eurós vételárnál olcsóbban, 600 millió euróért, vagyis jelenlegi árfolyamon 175 milliárd forintért veszi majd meg az E.On gázüzletágát. Egyelőre senki sem nyilatkozik az E.On gázüzletágának eladása kapcsán. A lapnak egy név nélkül nyilatkozó cégvezető szerint a vételárnál nagyobb problémát jelenthet, ha a kormány stratégiai elképzelések nélkül vág bele egy százmilliárdos ügyletbe.

A Miniszterelnökség november végi közleménye arról szólt, hogy az E.On-cégek érintett üzletrészeinek átruházásáról szóló adásvételi szerződést december 15-ig véglegesen 'kitárgyalják és kézjegyükkel is ellátják' a felek, majd január utolsó napjáig alá is írják a dokumentumot. A Napi Gazdaság finanszírozási tervekre, vételárra, illetve konkrét határidők tartására vonatkozó kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke annyit közölt, hogy 'a tárgyalások zajlanak a kormány és a cég között, jó ütemben, a szerződés véglegesítése felé'. A fejlesztési tárca szerint a 'témában zajló tárgyalások a lezárásukhoz közelednek'. Arra a kérdésre azonban, hogy a részvény-adásvételi szerződés aláírásának céldátuma változatlanul január 31., nem kívánt nyilatkozni sem a német, sem a magyar E.On, illetve elzárkózott a kommentálástól az MVM is.

A két cégből álló csomagban a földgáztárolót üzemeltető E.On Földgáz Storage jelent értéket, a veszteséges E.On Földgáz Trade csupán a 2015 végéig érvényes orosz hosszú távú gázszerződés miatt (utóbbi állami hatáskörbe vétele ugyanakkor nem igényelte volna a veszteséges cég megvásárlását). A rezsicsökkentés ráadásul egészen biztosan nem volt 'jó' hatással az E.On-cégek árára − fogalmazott egy cégvezető. A sajtóban több híradás is elhangzott a gázüzletág 'felülárazása' kapcsán, Mártha Imre volt MVM-vezér az Indexnek azt mondta, 'a kormány nagyjából 500 millió euróval többért készül megvenni az E.On cégeit, mint amennyit azok a vagyonértékelések alapján érnek' − ezek Mártha szerint 40 millió, illetve 300 millió euróról szóltak. Hivatalosan sem a kormány, sem az MVM nem reagált a felvetésre, illetve ilyen vagyonértékelések létét sem erősítették meg piaci szereplők. Jellemző ugyanakkor, hogy a négy legnagyobb tanácsadó cég közül három is azzal utasította vissza a lap erre vonatkozó kérdését, hogy valamilyen formában érdekelt az ügyletben.

Címkék: Gazdaság-energia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.