Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Május 06. 07:47, péntek | Belföld
Forrás: mti

Hétfőn lesz megfigyelhető a Merkúr-átvonulás Magyarországon

Hétfőn lesz megfigyelhető a Merkúr-átvonulás Magyarországon

Május 9-én, hétfőn lesz megfigyelhető a Merkúr-átvonulás, az év egyik legjobban várt csillagászati eseménye kora délutántól napnyugtáig Magyarországon.

Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint a TIT Uránia Csillagvizsgáló hétfőn, derült idő esetén 13 és 17 óra között várja az érdeklődőket. A távcsöves bemutató során a napkorong előtt elhaladó Merkúron kívül az aktuálisan látható napfoltokat, valamint 3D-s csillagászati filmeket is bemutatnak.

Mint írják, a Merkúr 88 nap alatt megkerüli a Napot, így időről időre - nagyjából négyhavonként - lekörözi a Földet. A bolygó pályája azonban nem esik egy síkba a Földével, azzal 7 fokos szöget zár be. Így a Merkúr rendszerint a Nap korongja "fölött" vagy az "alatt" látszik elhaladni, csak ritkán kerül pontosan a Nap és a Föld közé a keringés során. Ilyenkor viszont a Merkúr korongja tulajdonképpen parányi napfogyatkozást hoz létre, amire évszázadonként 10-15 alkalommal kerül sor. Mivel a jelenség csak nappal látszik, egy adott földrajzi helyről az átvonulások nagyjából fele figyelhető meg kedvező Napállásnál.

A Merkúr látszó ármérője nagyon kicsi, ezért szabad szemmel nem vehető észre.

A tájékoztatóban felhívják a figyelmet arra, hogy a csillagászati esemény megfigyelését távcsővel, és a hozzá való, biztonságos, kifejezetten a Nap megfigyeléséhez gyártott fénycsökkentő eszköz alkalmazásával lehet végezni.

"Azok, akik nem rendelkeznek a Nap megfigyelésére alkalmas távcsővel, ne kísérletezzenek házilag barkácsolt berendezésekkel, hiszen saját szemük épségét kockáztatják" - írták a tájékoztatóban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;