Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Május 19. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Budakalász Önkormányzata

Hetven év terhe

Hetven év terhe

A kitelepítés 70. évfordulója alkalmából Budakalászra látogattak az egykori kitelepített budakalászi sváb családok leszármazottai.

A szomorú évforduló alkalmából emlékművet is avatott a Német Nemzetiségi Önkormányzat a Budakalász HÉV állomásnál.

A megemlékezésen Trendl Ferenc egykori kitelepített könnyek között idézte fel a gyökereitől, hazájától megfosztott svábok sorsát. A ma 85 éves Trendl Ferencet 2002-ben Budakalász Díszpolgára címmel tüntette ki a Képviselő-testület, 2015-ben pedig a magyar-német kapcsolatok ápolásáért Magyar Ezüst Érdemkeresztet adományozott számára Áder János köztársasági elnök. A kitüntetést Wágner Lászlóné a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a megemlékezés alkalmából tűzte ki. A kitüntetett elmondta, hogy mindig szerény emberként élte az életét, sosem jellemezte hivalkodás. Most azonban büszkén viselni a kitűzött érdemkeresztet. Trendl Ferenc beszédében felsorolta a Kalászra látogató családok nevét és elmondta, hogy ez a csoport az utolsó, melynek utazását megszervezte. Beszédét elérzékenyülten németül az “Éljen a haza!” felkiáltással zárta.

A felavatott új emlékmű Rózsa Iván versét idézi, melyet a szerző az ünnepségen elszavalt. Az évfordulóra ellátogatott és beszédet mondott Ritter Imre a németek parlamenti szószólója is. A megemlékezés a Budai úti templomban a 10 órás szentmisén folytatódott, majd a vendégek és vendéglátók a Svábházban és a művelődési házban tartottak baráti beszélgetést.

A Kalászra látogató 35 családnak Rogán László polgármester a 70 évfordulóra készített emlékplakettet ajándékozott a művelődési házban tartott ünnepségen. A polgármester beszédében elmondta, hogy a kalászi svábok és leszármazottaik mindig szívesen látott vendégek Budakalászon.

Fotó: budakalasz.hu

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt