Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 01. 08:01, péntek | Helyi
Forrás: lvp

Hiedelmek estéje – Hallottak napi szokások

Hiedelmek estéje – Hallottak napi szokások

Számos hiedelem fűződik Mindenszentekhez és Halottak napjához, a világon mindenhol más hagyományok szerint tartják.

Az ünnep előestéjén a temetőben vagy a templomban szokás áhítatot tartani az elhunytakért. E naphoz számos néphit kapcsolódik, így például ilyenkor tilos volt a munka, nem volt szabad semmiféle földmunkát végezni, hogy ne háborgassák az elhunytakat. Sokfelé terjedt el az a hiedelem, hogy a halottak ilyenkor hazalátogatnak, ezért számukra is megterítettek, kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra, és gyertyát gyújtottak. A gyertyák értük égtek, a tűz ugyanis megtisztulást hozott.

A halottak napjához hozzátartozik a gyász, amely tetőtől talpig bejárja az embert. Az egyes kultúrák másként és másként gyászolnak. A caiapó indiánok a gyász ideje alatt például nem vágják szakállukat és hajukat. A szokás Európában sem ismeretlen. Így tettek Lisszabon lakói is, amikor 1521-ben I. Manuel király meghalt. Vannak népek, amelyek böjtölnek, vannak, akik viszont lakomákkal emlékeznek. Vannak, akik siratják halottaikat, mások jajveszékelnek, és vannak olyanok is, akik énekelnek és táncolnak, mint például a kaingagok és a bororók Brazíliában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a