Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 21. 06:05, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Higany a táplálékláncban

Higany a táplálékláncban

Szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során felszabaduló higanygőz egy idő múlva a csapadékkal együtt visszakerül a földfelszínre és ezáltal bekerül a táplálékláncba is.

Évente több ezer tonnányi higanygőz szabadul fel a fosszilis energiahordozók elégetése során. A kutatók szerint az oxidálódott higany idővel visszakerülhet a földfelszínre az esőzések és a havazások által. Az oxidálódott higanyt a baktériumok metil-higannyá alakítják, amely könnyedén bekerül a vízi ökoszisztémába, és ezáltal a táplálékláncba.

A tanulmányt vezető Seth Lyman, a Washington Bothell Egyetem munkatársa szerint a légkörbe kerülő higany jelentős része később a forrásától távol csapódik le. „Hiába kerül a levegőbe a bolygó másik oldalán, ugyanúgy a mi hátsó kertünkben is lecsapódhat. Mindez attól függ, hogy miként szállítódik, milyen kémiai átalakuláson megy keresztül és hogyan kerül vissza a felszínre” – idézte a szakembert a The Guardian brit napilap internetes kiadása (www.guardian.co.uk).

Az ázsiai szénégetésekből felszabaduló higany például többször is körbejárhatja a bolygót, mielőtt oxidálódna és visszakerülne a földfelszínre. Néhány területen, köztük a délnyugat-amerikai térségben speciális éghajlati körülmények uralkodnak: emiatt a terület több oxidálódott higanyt „kap” a felső légkörből.

A Nature című folyóiratban közölt tanulmány készítői olyan adatokat elemeztek, amelyeket kutató-repülőgépekről gyűjtöttek be tavaly október és november során az észak-amerikai és az európai területek felett. A szakemberek egy olyan szerkezetet használtak, amely képes kimutatni az elemi és az oxidálódott higanyt ugyanabban a levegőmintában.

A szerkezet két és fél percenként olvasta le az értékeket az 5,8-7 kilométeres magasságban. A repülőgép számos alkalommal olyan levegőáramlatokkal találkozott, amelyek a sztratoszférából, vagy közvetlenül alóla érkeztek.
Az eredmények szerint az elemi higany oxidálódott higannyá alakul a felső légkörben: maga a folyamat azonban még nem tisztázott. Annyi biztos, hogy ha bekövetkezik, akkor a higany a csapadékkal, vagy a felszíni légáramlatokkal együtt visszakerülhet a Földre. „A felső légkör egyfajta kémiai reaktorként viselkedik: még alkalmasabbá teszi a higanyt arra, hogy »beegye« magát az ökoszisztémába” – magyarázta a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére