Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Október 08. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Danubia Televízió

Hírösszefoglaló a Vásárnapról

Hírösszefoglaló a Vásárnapról

Miután a tavaszi, tahitótfalui Szent György-napi Vasárnapi Vásárnapot elmosta az eső, elégtételként - a múlt hétvégi gyönyörű, napos idő kedvezett az őszi rendezvénynek.

Béres Gabriella és Rokob Orsolya minden évben kétszer szervez rendhagyó vásárt Tahiban a hídfő mellett, az elsőt a jószágkihajtáshoz, a másodikat pedig a Szent Mihály-napi állatbetereléshez eső legközelebbi vasárnapon tartják. A környék kézműveseinek és termelőinek seregszemléjén, mára a környék közel 100 gazdája és kézművese kínálja portékáit.

Az évről-évre egyre látogatottabb rendezvény célja, hogy az emberek találkozzanak egymással, illetve megismerjék és ösztönözzék a gazdákat, kézműveseket és hagyományőrzőket a helyi értékek előállítására, bemutatására és megőrzésére. Magyar Zoltán a vásár helyszínének tulajdonosa is egyetért ennek fontosságával, ezért ingyen biztosítja a területet a szervezők számára. Ezenkívül a Tegyünk Együtt Tahitótfaluért Alapítvány és az önkormányzat is támogatja a rendezvényt. A vásár programja a magyar paraszthagyományokra épül. Minden alkalommal előadások, vetélkedők, bemutatók szórakoztatják a közönséget. A gyerekeket népi játékokkal, vetélkedőkkel és az őszhöz hűen szüreti játszóházzal várták múlt vasárnap. Fabók Mariann bábszínművész a Vitéz László és Vas Juliska című bábjátékot adta elő.

Évek óta a tahitótfalui vásárok kikiáltója, a debreceni Csendes Gergely, aki a nap folyamán lelkesített, és hírül adta a soron következő programokat. A rendezvénynek vannak visszatérő önkéntes segítői is. A kezdetektől fogva a porontyokat fuvarozó Károlyi Gábor mellett most az Együtt Egymásért Dunakanyar Egyesület tagja, Csömör Csaba is traktoroztatta a gyerekeket. A Tahitótfalui Aranyszarvas Közhasznú Íjász Sport Egyesület pedig íjászatot tartott az érdeklődőknek. Minden alkalommal különleges programjai is vannak a Vasárnapi Vásárnapnak. Most pásztor virtus viadalt rendeztek, valamint a Khan Mongol lovas artista csoport tartott bemutatót.

A népi zene kedvelőinek is kedvezett a rendezvény. A nap folyamán Csoóri Julianna és a Kerek Zenekar játéka mellett felléptek néptánccsoportok és volt táncház azoknak, akik maguk is táncra perdültek volna. Erdős Attila plébániai kormányzó hálaadást tartott az idei termésért, majd a pásztorok áttereltek egy rackanyájat a Tildy Zoltán hídon, szimbolizálva a jószág őszi behajtását. Ezt követően őrtűzzel és körtánccal zárult a rendezvény.

Cikk, fotó: Danubia Televízió

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt