Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Augusztus 24. 06:00, kedd | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Horvátországban egyes iskolákban is oltanak majd a szeptember 6-án kezdődő tanévben

Horvátországban egyes iskolákban is oltanak majd a szeptember 6-án kezdődő tanévben

Önkéntes alapon egyes iskolákban is oltanak majd a koronavírus-ellen Horvátországban a szeptember 6-án kezdődő tanévben - közölte hétfőn Ivana Pavic Simetin, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatóhelyettese.

Pavic Simetin kiemelte: főleg a középiskolák végzős tanulóinak lesz erre lehetőségük, valamint az egészségügyi- és vendéglátóipari szakközépiskolák diákjainak, akik a gyakorlati képzés miatt több, különböző korú emberrel is kapcsolatba kerülnek.

"Az oltás önkéntes, nem kötelező a gyerekek számára. De így, hogy az iskolákban lehetőség lesz a tömeges oltásra, a gyerekek és a szüleik könnyebben hozzáférhetnek a vakcinához" - hangsúlyozta.

Az oktatási minisztérium közlése szerint a tavalyi évhez hasonlóan hagyományos módon kezdődik a tanév. Várhatóan csak ötödik osztály felett kell majd maszkot hordaniuk az osztálytermekben a tanároknak és a diákoknak, az általános iskolák alsó tagozatosai számára pedig csak a közös helyiségekben lesz kötelező. Engedélyezik szeptembertől a fakultatív- és pótórák jelenléti megtartását is, az elmúlt tanévben erre csak online volt lehetőség.

A korábbi bejelentésektől eltérően, egyelőre nem lesz kötelező a pedagógusok tesztelése. Annak ellenére sem, hogy például az általános iskolákban az alkalmazottak 50 százaléka, a szakközépiskolákban az 55 százaléka, a gimnáziumokban pedig csak az 56 százaléka van beoltva.

Az elmúlt 24 órában 73 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 369 ezret. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8303-ra emelkedett. Kórházban 307 beteget ápolnak, közülük 42-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 697 583-en kaptak védőoltást - a jogosultak 41,8, a felnőtt lakosság 50,2 százaléka -, közülük 1 579 035-en már a második adagot is felvették.

Szlovéniában, ahol már jövő hétfőn megkezdődik a tanév, Horvátországgal ellentétben kötelező a tanárok tesztelése, míg a felső tagozatos és a középiskolás diákok számára ez önkéntes. A felsőoktatásban csakis védettségi igazolással lehet látogatni az órákat. Az alsó tagozatokban itt is csak a közös helyiségekben lesz kötelező a maszk viselése.

Hétfőre 116 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 75-en vannak kórházban, 18-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 968 971-en kaptak védőoltást, közülük 881 119-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 46, illetve 42 százaléka.

Mindkét említett országban kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a hétköznapokon szoktak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.