Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Június 03. 14:41, péntek | Életmód
Forrás: ITE

Hosszú útra indul? Ezeket ellenőrizze autóján!

Hosszú útra indul? Ezeket ellenőrizze autóján!

Beköszöntött a nyár első hónapja, sokan már megtervezték az idei nyaralásukat, nem ritka, hogy olyan helyeket választunk, amelyek több száz, esetleg ezer kilométerre esnek az otthonunktól.

Ha ezekre a hosszú utakra autóval indulunk, akkor nyaralás előtt ne felejtsük el alaposan átvizsgálni vagy átvizsgáltatni az autónkat, nehogy út közben érjen minket meglepetés!

Induljunk a nyaralásra!
Egy hosszú autóút során a legváratlanabb helyzetek sokaságával kell szembenéznünk, a forgalom hatását nehéz előre kivédenünk, de a bekövetkező műszaki problémákra felkészülhetünk, és fel is kell készülnünk. Még jobb, ha egy alapos átvizsgálással megelőzzük a bajt, éppen ezért a legjobb, ha már hetekkel az indulás előtt elvisszük autónkat egy szervizbe vagy autószerelőhöz, ahol szakavatott szemek átvizsgálják, és kicserélik vagy megjavítják azokat az alkatrészeket, amiket szükséges. Ha így járunk el, nagyobb biztonsággal indulhatunk a nyaralásunkra, mely így sokkal kiszámíthatóbbá válik.

Ezeket kell átvizsgáltatnunk!
Ha hosszabb útra indulunk, akkor van néhány dolog, amit feltétlenül meg kell néznünk vagy egy autószerelővel megvizsgáltatnunk, és pótolni a hibás alkatrészeket. A futóművek állapotát minden tavasszal megvizsgáljuk, amikor a téli gumikat nyáriakra cseréljük, de hosszú út előtt érdemes még egy pillantást vetni a gumik állapotára. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen az autó tapadása, mennyire öregedett el a gumik anyaga, mert ezek potenciális veszélyforrást jelentenek. Az út előtt ellenőrizzük a gumikban lévő nyomást is, a túl lapos gumiabroncsok ugyanis megnövelhetik az autó fogyasztását, ami egy hosszú úton tetemes mennyiség lehet.
A lámpák hibátlan működése szintén fontos egy hosszú úton. Ha a lámpatestek kifogástalan működését biztosítottuk, akkor töltsük fel az izzókészletet, hogy rendelkezésünkre álljanak a pótizzók, ha bármelyik lámpa kiégne. A fékek állapotát is ellenőrizzük, emellett az olajszintet (ha szükséges, pótoljuk az olajat), az ablakmosó folyadékot, és a hűtőrendszer állapotát. A régebbi autóknál a leggyakoribb megjelenő probléma egy hosszú út során, hogy felforr a hűtővíz, ennek kiküszöbölésére nézessük át az autó hűtési rendszerét, és cseréltessük, amit szükséges ( a leggyakoribb alkatrészek, amelyeket át kell vizsgáltatnunk: a vízpumpa, vízhűtő berendezés, a hűtő ventilátor kapcsolója és a ventilátor motor). Az útra vigyünk magunkkal hűtőfolyadékot, és ha szükséges, pótoljuk!

A klíma vizsgálata
A légkondicionáló berendezések átvizsgálása évente, tavasszal esedékes, ha ezt eddig nem tettük meg, akkor ne halogassuk tovább. A klíma tisztítása elsősorban a saját egészségünk miatt fontos, a tisztítás elhanyagolása komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában, akár allergia kialakulásához is vezethet. Az éves karbantartás és tisztítás során kicserélik a pollenszűrőket és a berendezés más részeit is megtisztítják. Ezt házilag nem tudjuk elvégezni, mindenképpen szükséges egy szakember hozzá.

Ezekre figyeljünk utazás közben!
A hosszú út megterheli a szervezetünket, ha gyerekekkel együtt utazunk, őket még inkább. A nyári meleg az autóban sokkal jobban érezteti a hatását, igyekezzünk a gépkocsi belső hőmérsékletét optimális szinten tartani. Az emberi szervezetre a túlzottan lehűtött autó sincs jó hatással, hiszen ilyenkor nagyra nő a belső és külső hőmérséklet közötti különbség.

Ugyan a legtöbben minél hamarabb szeretnének úticéljukhoz érni, ám ennek ellenére álljunk meg időnként, szálljunk ki az autóból és mozgassuk át magunkat!

Címkék: út, autó, ellenőrzés, klíma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.