Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Március 11. 07:50, péntek | Belföld
Forrás: mti

Húsvét - A tavalyinál nagyobb forgalomra számítanak az édességgyártók

Húsvét - A tavalyinál nagyobb forgalomra számítanak az édességgyártók

A Magyar Édességgyártók Szövetsége a minőségi termékek részesedésének növekedése mellett mennyiségben és értékben is a tavalyit kissé meghaladó húsvéti forgalomra számít

- közölte Benke Anna, a szövetség titkára az MTI érdeklődésére.
A Nielsen adatai szerint tavaly 844 tonna szezonális édességet vásároltak a húsvéti időszakban a magyarok 4 milliárd forint értékben, ez mennyiségben 10, értékben 2 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest - ismertette. Hozzátette, hogy az idén mennyiségben és értékben is növekedésre számítanak az édességgyártók.

Várhatóan az elmúlt évekhez hasonlóan folytatódik az a trend, hogy a magasabb minőségű termékeket keresik a vásárlók. Ez a tendencia összhangban van a szövetség egyik fő törekvésével is, amely alapján 10 éve harcot hirdetett - a nemes beltartalmi értékekben szűkölködő - bevonómasszás figurák ellen. Eredmény, hogy míg 2006-ban az ünnepi figurák közel fele még bevonómasszából készült, mára a valódi csokoládé gyakorlatilag kiszorította azt, a figurák több mint 90 százaléka valódi csokoládéból készül - fejtette ki a szövetség titkára.

Kiemelte: a csokoládénál az jelenti a jó minőséget, ha valódi kakaó szárazanyag és valódi kakaóvaj van benne. Ez egyébként kötelező élelmiszerkönyvi előírás is, azaz ha egy bizonyos határértéket nem ér el a termék, akkor nem is nevezhető csokoládénak. Étcsokoládéban minimum 35 százalék a kakaó-szárazanyag tartalom, ugyanez a tejcsokoládéban minimum 25 százalék. A fehér csokoládéból a kakaó-szárazanyag kimarad, de minimum 20 százalék a kakaóvajat és 14 százalék tejszárazanyagot kell tartalmaznia. A legjobb minőségű csokoládékban nem található növényi zsiradék a kakaóvajon kívül.

Tájékoztatása szerint a teljes magyar édességpiac forgalma tavaly kicsit több mint 180 milliárd forint volt, ehhez hasonló összegre számítanak az idén is az iparági szereplők.

Benke Anna szerint a magyar édesipar képes megfelelni a globális kihívásoknak, de ehhez nagy szüksége lenne a szakképzett munkaerő megtartását célzó támogatásokra is, továbbá beruházási és innovációs támogatásokra is. Az elmúlt két évben számos új gyárat és üzemcsarnokot avattak fel az édességgyártók, ami jó hír - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.