Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. Január 15. 11:44, kedd | Helyi
Forrás: lvp / fotó: szentendreprogram.hu, est.hu

Idén vajon jobb lesz a szentendrei adventi vásár?

Idén vajon jobb lesz a szentendrei adventi vásár?

Sokan hiányolták a szentendrei adventi vásár fényét tavaly. A kritikák mellett teret adunk a szervezőknek, az önkormányzatnak, mely hamarosan küldi álláspontját. A programkoordinátor pedig nyilatkozott a helyi lapban.

Hová tűnt a régi advent Szentendréről, tette fel a kérdést egy kedves olvasónk a polgármesternek még decemberben nyílt levélben, melyben kifejtette, hogy a 2012-es vásár szerinte rendkívül gyengén sikerült. Olvasóink közül jó néhányan hozzászólásaikkal és leveleikkel is egyetértettek a levél írójával, mi pedig megpróbáltunk utánajárni, hogy valóban úgy van-e, és ha igen, miért. Megkerestük az önkormányzatot, hogy teret adjunk a hivatalos állásfoglalásnak is, a hivatal ígérete szerint pedig a válasz hamarosan érkezik. Közben az adventi programok és vásár koordinátora, Krizbainé Szabó Éva a rendezvényt követően nyilatkozott a Szentendre és Vidékében, melyből néhány ok, pozitívum és az idei elképzelések közül is több kiderül.

Az Advent és Szilveszter Program Szentendrén elnevezésű rendezvény koordinátora a lapban összegzésként kifejtette, a szervezés során az egyik legfontosabb vezérelv volt, hogy a saját rendezvények megvalósítása mellett, összeállítsák a város teljes eseménysorát, egyeztetve a kezdő időpontokat, hogy ne legyenek az eseményekbe torlódások vagy nagy szüntetek.

Krizbainé Szabó Éva hozzátette, hogy az adventi rendezvénysorozatnak ezúttal is hangsúlyos eleme volt a hagyományos karácsonyi vásár, melyet korábban Novak Gábor, Dumtsa Jenő utcai étteremtulajdonos szervezett meg a Kulturális Kft. megbízásából. Tavaly azonban a programsort a város kulturális és turisztikai intézményei szervezték, amihez forrást a szentendrei TDM sikeres pályázata biztosította, míg infrastruktúrát, így a városi tulajdonban lévő faházakat az önkormányzat. A koordinátor szerint a saját faházaknak köszönhetően, így azok korábbi bérleti díjait először teljes egészében a programokra lehetett fordítani. Mint például a MűvészetMalom Népek Karácsonya kiállítására, vagy a Fő téri szilveszteri partira és tűzijátékra.

Krizbainé Szabó Éva a lapban kitért arra is, hogy a vásározók kiválasztásakor a legfontosabb szempont a helyi termékek előnyben részesítése volt. A programkoordinátor véleménye ugyanis, hogy ugyan a kínai, dél-amerikai kötöttárukat vagy játékokat bárhol meg lehet vásárolni, de ezzel együtt, mint ahogy fogalmazott, nem attól válik szentendreivé a helyi adventi vásár, hogy azon szentendrei ajándék- és gasztrotermék-készítők kínálhatják termékeiket.

Olvasóink közül többen éppen az árukínálatot kritizálták, melyről Krizbainé Szabó Éva elmondta, hogy ez az ajándékkészítőkön múlott, mivel a szervezők több mint 35 kézművesnek küldtek névre szóló meghívót, de végül csupán tizennégyen éltek a lehetőséggel. Mindemellett a koordinátor hozzáfűzte, hogy a karácsonynak nem arról kellene szólnia, hogy rengeteg ajándékot teszünk a fa alá, hanem sokkal inkább a szívvel-lélekkel készített karácsonyi ételekről, finomságokról, melyek igazán jelképezik az ünnepet, annak szellemiségét és a családi összetartozást, szeretetet.

Emellett sokan nehezményezték a vásáron a faházak elhelyezési formáját is, de mint a koordinátor szerint kiderült, ezt többen is éppen pozitívumnak tekintették.

A város kulturális és turisztikai intézményei által szervezett első adventi programsorról, vásárról Krizbainé Szabó Éva azt is elárulta a Szentendre és Vidéke lapnak, hogy nem ment minden zökkenőmentesen, de a következő adventi programsorozat már a 2012-es tapasztalatok alapján szervezik meg, úgy, hogy a szentendrei kézművesek mellett a helyi képző- és iparművészeket is bevonják a vásárba. Ráadásul idénre terv még, hogy területileg bővül a rendezvény, amely így nemcsak a Dumtsa Jenő utcában és a Fő téren lesz, hanem Kossuth utcai Pajor házon, az új Ferenczy Múzeumon át egészen a Régi Művésztelepig, kitérőkkel a MűvészetMalomhoz, a Városházához és könyvtárhoz. A helyszínbővülés az elképzelések alapján pedig több programlehetőségeket is kínálnak majd a 2013-as Adventre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).