Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Február 13. 06:47, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Időjárás-havazás

Időjárás-havazás

Feltámadt a szél, már hóátfúvások vannak Vasban

Feltámadt és megerősödött a szél, emiatt már kialakultak kisebb hóátfúvások Vas megyében, főleg Sárvár és Celldömölk térségében - közölte az MTI-vel szerdán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán és a hajnali órákban is változó intenzitással havazott, ezért a sárvári, vasvári és körmendi üzemmérnökség összes munkagépével dolgozik az utak megtisztításán és síkosság mentesítésén.
Folyamatos munkájuknak köszönhetően járhatatlan út nincs Vas megyében, ugyanakkor a havazás és a hóátfúvások miatt télies útviszonyokra kell számítaniuk a közlekedőknek - fűzte hozzá a szóvivő.

Járhatatlan út nincs Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopron megyében változó intenzitással havazik, a főutak latyakosak, sónedvesek, a mellékutak hókásásak, havasak, de járhatatlan út nincs a megyében - tájékoztatta a szerda reggeli útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

Minusz 3 és plusz 1 Celsius fok közötti a hőmérséklet, a szél egyelőre még gyenge, a látótávolság jó, csupán néhány helyen csökkent le 300-500 méterre - közölte Pécsi Norbert Sándor.
A friss hóréteg vastagsága 1-5 centiméter, az utak melletti hóréteg vastagsága eléri a 10-17 centimétert.
Jelenleg 30 munkagép végez síkosságmentesítést és hóeltakarítást.
Szerdára virradó éjszaka közúti balesetről nem érkezett bejelentés a Magyar Közút Zrt.-hez Győr-Moson-Sopron megyéből.

Másodfokúra mérsékelték a figyelmeztetést

Másodfokúra mérsékelte a várhatóan lehulló hómennyiség miatti figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a korábbi harmad fokról. Az erős hófúvás miatt azonban több dunántúli térségben már a következő órákban magas hótorlaszokra lehet számítani.

Kedden kora este Vas és Zala megyére a legmagasabb, piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Jelenleg a havazás és a várható erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Somogy megyében a várható hómennyiség és a hófúvás miatt is elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.
A hófúvás miatt több dunántúli térségre már első- illetve másodfokú riasztást adtak ki, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken már a következő órákban hótorlaszokat okozhat az erős szél.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében továbbra is azt írta: a Nyugat- és Közép-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható.
Nagyobb mennyiség főként Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyében és Veszprém megyében hullhat. Szerda éjfélig a friss hó mennyisége nagyjából 15-25 centiméter között valószínű, de néhol 30 centimétert meghaladó friss hóréteg is összegyűlhet.
Somogy nyugati részén maximum 15 centiméter friss hó várható, de a Dunántúl keleti harmadán napközben elsősorban eső, havas eső valószínű.
A megerősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért északira forduló szél a Dunántúl nyugati részén hófúvást okoz. Erős hófúvásra is számítani kell, amely magas hótorlaszokat emelhet – tették hozzá.
A meteorológiai szolgálat ismételten kiemelte: „mediterrán ciklon alakítja az időjárást, emiatt az előrejelzésekben
becsült csapadék (mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés lehet.

A katasztrófavédelem a veszélyekre figyelmeztet

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az előző nagy havazás tapasztalatai alapján ismét arra számít, hogy az érintett területeken megnő a koccanásos balesetek, az árokba csúszó és a hóban elakadó járművek száma. Ezért azt kérik, hogy - elsősorban Nyugat-Dunántúlon - mindenki fokozott figyelemmel közlekedjen.

Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivője szerdán kora reggel az MTI-nek azt mondta: az éjszaka csendesen telt. Járhatatlan utakról, megközelíthetetlen településekről, közüzemi zavarokról nem kaptak bejelentést. Jelenleg már a határszakaszokon is korlátozások nélkül lehet közlekedni.
A katasztrófavédelem folyamatosan egyeztet a meteorológiai szolgálattal, és az előrejelzések szerint napközben elsősorban a Nyugat-Dunántúlon kell jelentős mennyiségű hóra, erős hófúvásra, magas hótorlaszokra számítani.
Kiemelte: a közútkezelő folyamatosan dolgozik, de lassabb közlekedésre kell készülni. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy mielőtt útnak indul, tájékozódjon az időjárási helyzetről, az utak állapotáról és figyelje a hatóságok figyelmeztetését – mondta az OKF helyettes szóvivője.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban a várhatóan lehulló hómennyiség miatti figyelmeztetését másodfokúra mérsékelte. Jelenleg a havazás és a várható erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Somogyban a várható hómennyiség és a hófúvás miatt is elsőfokú, citromsárga a figyelmeztetés.
A hófúvás miatt több dunántúli térségre már első- vagy másodfokú riasztást adtak ki, ami azt jelenti, hogy azokon a területeken már a következő órákban hótorlaszokat okozhat az erős szél.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.