Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Július 17. 09:39, szerda | Helyi
Forrás: lvp/szentendreprogram.hu/Facebook-fotó: Szipal Péter

Igazi jazz-csemege Szentendrén

Igazi jazz-csemege Szentendrén

Jazz Fesztivállal folytatódik szombaton a Szentendrei Teátrum és Nyár programsorozata, mely ezúttal a Borbély Műhellyel, a Trio Midnighttal és a Fábián Juli & Zoohackerrel várja a közönséget.

Az idei fesztivál fellépői a házigazda Borbély Műhely mellett Oláh Kálmán formációja a Trio Midnight valamint Fábián Juli & Zoohacker.

Július 20. 19:00, Városháza udvara

BORBÉLY MŰHELY
A zenekar az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, eMeRTON, Artisjus, Lovagkereszt és Liszt-díjas Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. Hazai és európai koncertjeik mellett kétszer is nagy sikerrel szerepeltek Mexikóban. 2004-ben eMeRTon díjat kaptak „Az év jazz együttese”-ként. Első albumuk (Meselia Hill) a rangos hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte „Az év magyar jazzlemeze“ díjat, következő, Hommage á Kodály című lemezük szintén pozitív fogadtatásra talált mind a szakma, mind a közönség részéről. Megjelenés előtt álló legújabb albumukon (Hungarian Jazz Rhapsody) régi magyar slágerek és jazz darabok feldolgozásai szerepelnek.
„Borbély muzsikája a magyarok, szerbek, tótok, svábok, zsidók és cigányok alkotta pomázi olvasztótégelyből indul ki, s innen tágítja a határokat, egészen az afroamerikai improvizatív zene, vagyis a dzsessz forrásvidékéig. Nem meglepő – és nem is túlzás –, hogy Borbély a lemezen többször is Bartók Béla művészetére hivatkozik: a Meselia Hill a bartóki tiszta forrást örökíti át a 21. századba.“ (Magyar Hírlap – Retkes Attila)
Borbély Mihály – szaxofon, tárogató
Tálas Áron – zongora
Horváth Balázs – bőgő
Baló István – dob
fotó forrás: info: http://mihalyborbely.hu

Jazz Fesztivál Szentendre - Borbély Műhely

TRIO MIDNIGHT
Oláh Kálmán 1990-ben alapította meg a Trio Midnight nevű, újító szellemű dzsessztriót, ezzel a formációval ma is rendszeresen fellép nagyhírű fesztiválokon. Szerepeltek például az olaszországi Umbriában, a spanyol Getxo vagy a belga Ciney Jazz Nights fesztiválon. Az utóbbin (azóta 'Leffe-Dinant Jazz Nights') megalakulása óta szinte minden évben részt vett a trió, többek között olyan világsztárok közreműködésével, mint Lee Konitz, akivel két közös lemezt is készítettek. A legutóbbi, 2012-es fesztiválon Joe Lovano és Philippe Chaterine volt a partnerük.
A Trio Midnight a mai magyar dzsessz három jelentős egyéniségét egyesíti egy formációban. Tagjai: Oláh Kálmán (zongora), Egri János (nagybőgő) és Balázs Elemér (dob). Az együttest szinte indulása óta a legjobb fiatal magyar mainstream együttesként ismeri el mind a szakma, mind a közönség. A Német Jazzpódium kritikusa Európa egyik legkiemelkedőbb triójának nevezte a formációt. A mai, kiforrott Trio Midnight stílusa több mint mainstream dzsessz – elsősorban standardekre és Oláh Kálmán kompozícióira épülő, többféle irányzatot magába foglaló, kreatív „contemporary” dzsessz, melynek lényeges része a sponteanitás és a kollektív improvizáció. Az együttes jelentős nemzetközi hírnévre tett szert. Már 1995-ben elsők lettek az egyik legfontosabb európai nemzetközi versenyen, a belgiumi Hoeilaartban, ahol Oláh Kálmán a legjobb szólista díját is megkapta. 2000-ben elnyerték a Magyar Rádió „eMeRTon” díját az év dzsesszegyüttese kategóriában.
Az együttes sokoldalúságának köszönhetően számos rangos európai fesztiválon és klubban léptek fel, világhírű szólistákkal. 2005 decemberében megjelent lemezükön – melyen a dzsessz egyik legnagyobb, korszakalkotó szaxofonos egyénisége, Lee Konitz játszik a trióval – annak a nagysikerű koncertnek a felvétele hallható, mely a belgiumi Dinant Jazz Nights fesztiválon hangzott el 2000-ben.

FÁBIÁN JULI & ZOOHACKER
Az elektroakusztikus formációt 2011-ben alapította a két különböző műfajból érkező, a közös hangot mégis hamar megtaláló fiatal zenész: Fábián Juli és Palásti Kovács Zoltán, vagyis Zoohacker. A két zenész világának összefonódása egy olyan hatékony szerzőpárost hívott életre, amely azonnal egyedi hangvételű szerzeményeket komponált. A számok különlegességét az adja, hogy egyrészt a régi zenei stílusok mellett szinte az összes modern irányzat teret kap, másrészt a régebbi műfajok újraértelmeződnek a mai felfogás és az elektroikus hangszerelés által, s mindennek eredménye az igazi, minőségi popzene. A formáció 2011-es debütálása óta folyamatosan jelen van a leghallgatottabb hazai rádiók és a MAHASZ slágerlistáin, játszott a legendás Stereo Mc’s előzenekaraként, és a 2012-es hazai Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe is bekerült a „Like a child’” című számával, amellyel országos hírnévre tett szert. A zenekar „Liberation” című dala 2011-bne a Jazzy Dalverseny 2. helyezettje lett. A csapat egyéves kényszerszünet után a Belvárosi Fesztiválon adja visszatérő koncertjét. A zenekar új dallal – Fresh and foofl – és új felállású koncertzenekarral tér vissza, amelynek tagjai a névadókon kívül:
Udvarhelyi Gábor – gitár
Premecz Mátyás – billentyű
Bata István – basszusgitár
Delov Gábor – dob
Belépőjegy: 3500 Ft

JEGYVÁSÁRLÁS
Tourinform Szentendre, Dumstsa J. u. 22 telefon: 26/317-965, 26/317-966 Nyitva: hétfő – csütörtök: 10:00 – 17:30; péntek-szombat-vasárnap: 10:00-18:00
A jegymester országos hálózatában: www.jegymester.hu
Az előadások előtt egy órával a helyszínen.

A Szentendre Teátrum és Nyár további programjai

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.