Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Július 08. 18:46, hétfő | PR

Így készüljünk a bográcsszezonra

Így készüljünk a bográcsszezonra

Itthon szerencsére nagy hagyománya van a szabad levegőn sütésnek-főzésnek. Imádunk szalonnát sütni, grillezni és bográcsozni is. A jól bevált receptek mellé érdemes egy-egy újdonságot is kipróbálni.

Persze egy kiadós és finom bográcsos ételhez érdemes némi előkészületeket is végeznünk, mint megtalálni a legjobb helyet a tűzrakáshoz a kertben. Ha nem otthon fogunk bográcsozni, akkor pedig kizárólag olyan helyen tegyük, ahol ez megengedett és miután végeztünk a főzéssel, mindig mindent takarítsunk el magunk után. Nincs is annál kiábrándítóbb, mint a folyópart melletti szeméthegy... ezért szemeteszsákot mindig vigyünk magunkkal és gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

A felszerelés

A bográcsozáshoz - nem meglepetés - szükségünk lesz egy (vagy több) bográcsállványra és bográcsokra is. A bográcsok többféle típusban is kaphatóak. Választhatunk rozsdamentes acél borácsot vagy a régi klasszikus öntöttvas bográcsot is, mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is. Talán leginkább az elkészítendő ételtől függ, hogy melyiket érdemes főzésre használni. Van kifejezetten halfőző bogrács is, ezt ajánljuk a halászlé készítéséhez leginkább.

Figyeljünk arra, hogy a bográcsállványt egyenletes talajra rakjuk le, vagy süllyesszük a lábakat egy kissé a földbe, hogy stabilan álljon. A tűz méretét igazítsuk a bogrács méretéhez, azaz űrtartalmához, miközben figyelünk arra is, hogy milyen mélyen lógatjuk le az állványról. Kicsi bogrács nagy lángú tűz alatt nem ajánlatos, mert gyorsan odakap, leég benne az étel. Ugyanígy fordítva is igaz: nagy bogrács és a kicsi tűz nagyon hosszú főzési időt eredményez.

Mit készítsünk bográcsban?

Olyan ételekben gondolkodhatunk, amelyeknél az számít, hogy a hozzávalók egyszerre puhuljanak, főjenek meg. Ezek elsősorban egytálételek, vagy gazdag levesek lehetnek, mint a bográcsgulyás, vagy az említett halászlé.


A magyaros ételek, mint a különböző pörköltök, vagy a lecsó, paprikás krumpli és társaik mind-mind jó választás bográcsozáshoz. Kezdő bográcsozók sem tudják olyan könnyen elrontani ezeket!

Lekvár és curry?

Igen, bográcsban akár lekvárt is főzhetünk! Például szilvalekvárt. A szilvákat a főzés előtt megtisztítjuk, megmossuk, a hibás részeket kivágjuk, aztán mehetnek a bográcsba. Mivel kint főzünk, ezért vannak, akik előtte ledarálják vagy leturmixolják a gyümölcsöt és utána kezdik meg a főzést. Készüljünk rá, hogy 6-7 órán át könnyen lehet, hogy kevergetni kell majd, hogy ne kapjon oda az alja! Ízesíthetjük, édesíthetjük, ahogyan csak szeretnénk! Utána a szokásos módon mehet a sterilizált üvegekbe a lekvár.
A curry nem tipikusan magyar étel, de kiválóan főzhető bográcsban is. Olaj, újhagyma, rizs mehet a bográcsba, aztán a sok-sok színes és illatos zöldségek és fűszerek, majd felöntjük vízzel és hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Persze kevergetni kell, a végén mehet a rá a tejszín. És sok-sok koriander. Már annak, aki szereti. A curry húsos és hús nélküli verziója is isteni. Érdemes kipróbálni!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.