Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Október 17. 14:10, péntek | Helyi
Forrás: ITE

Így kössünk casco-t!

Így kössünk casco-t!

A casco biztosításokra általában úgy gondolunk, mint egy drága biztosításra, amelyet csak azok kötnek, akiknek új vagy méregdrága, csúcskategóriás autójuk van. Pedig ma már megéri használt járművekre is casco-t kötni.

Megmutatjuk, mire figyeljünk!

A casco biztosítások alapvető célja, hogy a gépjárművünkben keletkezett károkat fedezze. Mivel egy gépjárműben gyakran keletkezik kár, és ezek akár tetemes összegekre is rúghatnak, érdemes megkötnünk ezt a biztosítás fajtát. Az általános casco-k fedezetet nyújtanak a töréskárokra, elemi- és tűzkárokra, a lopáskárokra (akár részeit lopták el, akár az egészet). Ehhez még választhatunk különböző kiegészítő elemeket, így teljesen testre szabhatjuk a biztosításunkat. A casco annyival több, mint egy kötelező biztosítás, hogy abban az esetben is fizet, ha saját hibánkból történt a baleset vagy egy ismeretlen rongálta meg személygépkocsinkat.
Tudnunk kell, hogy a casco biztosítások nem tartoznak az olcsó biztosítások közé, hiszen ezek esetében a biztosító is nagyobb kockázatot vállal. A fizetendő díjat alapvetően két tényező határozza meg: az egyik az autó értéke, a másik az általunk vállalt önrész. Az önrészt mi magunk határozhatjuk meg: egyrészt egy konkrét összeg (pl. 300.000 Ft), másrészt a kár értékének egy meghatározott hányada (pl. 10 %-a), mindig a nagyobb értéket fogja a biztosító levonni a kártérítés összegéből, vagyis ezt az összeget kell nekünk fizetni, a fennmaradó részt fizeti a biztosító. Minél magasabb önrészt vállalunk, a biztosítás díja annál kisebb lesz, ezzel azonban érdemes óvatosan bánni.

A biztosító minden esetben szemlét vesz az autónkról, ez alól kivétel, ha új autót vásárolunk. Új autónak ebben a tekintetben az minősül, ha 0 km-es, még nem hozták ki a kereskedésből, és az első tulajdonos köti a biztosítást. Ha hitelre vásároljuk a gépjárművet, akkor a hitelintézetek általában kérik is ennek a biztosításnak a megkötését. A szemlére mindig az otthonunkban kerül sor, ám ennek lehetőségét a biztosító szakembere részére biztosítanunk kell.

Így kössünk casco-t!

A kötelező felelősségbiztosításokhoz hasonlóan a casconál is létezik a bónusz-rendszer, ami a kármentes esetekben kedvezményt biztosít a következő évi díjból. Figyeljünk rá, hogy a bónusz-besorolásunk is átvihető egyik biztosítótól a másikhoz, így biztosítóváltás esetén is megmarad a díjkedvezményünk.

A felmondásra ugyanolyan szabályok érvényesek, mint a kötelező biztosításokra, tehát az évforduló előtt legalább harminc nappal fel kell mondanunk a szerződésünket ahhoz, hogy az évfordulóval új biztosítást köthessünk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor újabb egy évet kell várnunk arra, hogy biztosítót válthassunk. A megkötésnél pedig tartsuk észben, hogy ez a biztosítás nem él a megkötés napjától, hiszen itt a biztosítónak 15 napos határideje van arra, hogy mérlegelje a velünk való szerződés megkötését, nem túl nagy kockázatot vállal-e ezzel. Mindig érdeklődjük meg, hogy él-e már a casco-nk, hiszen ha közvetítő cég segítségét vesszük igénybe, akkor a szerződés létrejötte 15 napnál tovább is tarthat.

Kiegészítő biztosítások
A casco biztosítások esetében számtalan kiegészítő biztosítást köthetünk, így teljesen személyre szabott biztosításunk lehet. Van például kisállat balesetbiztosítás, mely abban az esetben fizet kártérítést, ha kedvencünket baleset érte az autóban. Létezik vadkárbiztosítás, illetve rágcsálókárra kötött kiegészítés, éppúgy, mint poggyászbiztosítás, vagy kátyúbiztosítás. Ezek meglétéről érdeklődjünk az aktuális biztosítótársaságnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma