Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. December 04. 09:54, szombat | PR
Forrás: (x)

Így spórolj a vízzel - 5 tipp a vízfogyasztás csökkentésére

Így spórolj a vízzel - 5 tipp a vízfogyasztás csökkentésére

Víz és levegő nélkül nincs élet! Ezt régóta tudjuk, és ezért egyre többet teszünk annak érdekében, hogy a rendelkezésünkre álló forrásokkal okosan bánjunk.

A víz felbecsülhetetlen értékű kincsünk, így amikor a spórolásról beszélünk, nem pusztán az anyagi természetű kiadásaink csökkentése a cél.

Míg korábban a spórolással elsősorban a pénztárcánknak szerettünk volna kedvezni, mostanra egyre többen belátják, hogy ennél jóval fontosabb cél is van. A víz hatalmas érték - mégis véges. Ezt belátva kell élnünk a mindennapjainkat és odafigyelve a vízfogyasztásunkra, csökkentenünk érdemes az ökológiai lábnyomunkat. Lássuk, mit tehetünk ennek érdekében!

1. Palackozzuk ivóvizünket

Több szempontból jó ötlet saját magunk által palackozott vizet fogyasztani. A boltban vásárolt vízhez képest így a műanyag felhasználást is csökkentjük, de nem pusztán ennyiről van szó. Ha igazán odafigyelünk a környezetünkre és valamilyen BPA mentes palackot használunk szomjoltásra, nem csak az elfolyt vizet csökkenthetjük, hanem szervezetünk vízigényét is nagyobb eséllyel elégítjük ki.

A palackozott vizet érdemes hűtőben tartani, így nem szükséges túl sok vizet elfolyatni a kívánt hőmérséklet eléréséig. Ráadásul a hűtő is úgy tud megfelelő kapacitással működni, ha használjuk és nem üres. Így üthetünk egy csapással több legyet.

2. Használjuk újra

Ha valamilyen okból nem fogyna el a víz a palackunkból, semmiképp ne a lefolyóba öntsük. Leöblíthetjük vele a wc-t, használhatjuk felmosáshoz, de a legegyszerűbb, ha a növényeinket locsoljuk meg vele. A növényeink is hálásak lesznek, hiszen jobban szeretik a kissé állott vizet a frissen engedettnél.

3. Használjunk mosogatógépet

Ugyan egy mosogatógépre beruházni költséges lehet, de hamar behozza az árát. Ráadásul nem csak a napi mosogatást ússzuk így megy, hanem a vízszámla is csökkenhet, ami a folyóvíz alatti mosogatással az egekbe szökhet.

4. Gondolkodjunk előre

Sokan használjuk a fagyasztót, azonban kevesen használjuk jól. Ahogyan a hűtőnknek, úgy a fagyasztónknak is az tesz a legjobbat, ha fel van töltve. Persze nem szabad túlzottan megtömni, de mindenképp érdemes mindennapi kedvenc ételeinkből betárazni. Ezzel nem csak a hétköznapokat könnyítjük meg, de áramot is spórolunk általa.

Az ételek kiolvasztása során azonban résen kell lenni, hiszen ha folyóvíz alatt enged ki ételünk, már nem nevezhetjük környezetbarát megoldásnak a fagyasztó használatát. Gondolkodjuk előre és már előző este tegyük át a hűtőbe a kiolvasztásra váró ételt.

5. Használjunk átfolyó bojlert

Az elektromos átfolyó vízmelegítő számos kiváló tulajdonsággal bír, melyek közül az egyik a kevesebb víz használata. Az elektronikusan vezérelt átfolyó bojlerek vezérlése fokozatmentes, aminek köszönhetően mindig pontosan akkora teljesítményt fejtenek ki, amekkora a beállított vízhőfok eléréséhez szükséges és nem többet annál. Ez nem csupán praktikus, de határozottan gazdaságos megoldás is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.