Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Szeptember 07. 07:30, szerda | Külföld
Forrás: mti

Illegális bevándorlás - kész a szükségállapotról szóló osztrák rendelet tervezete

Illegális bevándorlás - kész a szükségállapotról szóló osztrák rendelet tervezete

Ausztriában elkészült a szükségállapotról szóló rendelettervezet szövege, eszerint amennyiben az országban életbe lép a szükségállapot, már az osztrák határon visszautasíthatják a menedékkérőket.

A szöveget az APA osztrák hírügynökség közölte kedden este.

A tervezet felsorolja azon okokat, amely miatt az országban veszélybe kerülhet a közrend és a belső biztonság. "A menedékkérők nagy száma hatalmas kihívást jelent az általános biztonsági helyzetre nézve" - idézte az osztrák hírügynökség a dokumentum szövegét.

A tervezet bemutat számos bűnügyi statisztikát, amely szerint növekedtek a menekültek által elkövetett bűncselekmények. Eszerint a tavalyi évben nőtt a lopások, a kábítószerrel való visszaélések, az erőszakos cselekmények és a gyilkosságok száma is. A szöveg szerint gyakoribbá válhat a börtönökben a radikalizálódás, kapacitás hiányában a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedésének támogatása sem lehetséges.

A menekültek nagy száma nagy kihívás elé állítja a hatóságokat is, amelyek emberi erőforrás hiányában "nem tudják fenntartani a menekültügyi eljárások színvonalát" - áll a tervezetben.

Arról is szó esik, hogy nagyobb befogadóközpontokban gyakrabban fordulhat elő etnikai, kulturális és szociális konfliktus.

A tervezet kitér arra is, hogy menedékkérők magas száma a munkanélküliségi ráta stagnálásához vezethet, továbbá az egészségügyi ellátórendszer is túlterheltté válhat.

Az államháztartásra "rendkívül nagy teher hárul majd", az előrejelzések szerint a menekültáradat miatt mintegy kétmilliárd eurós többletkiadással lehet számolni. A tervezet nemzetközi jelentésekre hivatkozva arról ír, hogy Európába, így Ausztriába is ismét sokan érkezhetnek.

A szövegben az is olvasható, hogy a rendelet akkor lépne életbe, ha az idei évre meghatározott kvótánál, 37 500-nál több menekültügyi eljárás indulna meg Ausztriában. A közrend és a belső biztonság fenntartásának érdekében ellenőrizhetnék a határokat, nem lehetne menedékkérelmet benyújtani a határon, valamint az embereket visszatoloncolnák az első biztonságos szomszédos országba.

A szükségállapot hat hónapig lenne érvényben, és háromszor hosszabbítható meg.

A tervezet szövegében változtatások még előfordulhatnak. A jóváhagyási folyamat szerdán indul el, és négy héten át tart, ezt követően a kormány, majd pedig a parlament úgynevezett főbizottsága elé kerül.

Az osztrák parlament április végén fogadta el a menekültügyi törvény szigorítását, amelynek értelmében a kormány parlamenti jóváhagyással szükségállapotot hirdethet a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén. Már akkor jelezték azt is, hogy a szükségállapot életbe lépése esetén a menedékkérőket már az osztrák határnál vissza lehetne utasítani, és ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése